29 юни 2023

София. Служители на сектор „Улична престъпност“ при СДВР задържаха 42- годишен за джебчийска кражба. Мъжът e заловен непосредствено след като отнема от чанта на възрастен мъж 500 лева и документи. По случая е образувано досъдебно производство. 42 – годишният е привлечен като обвиняем и с прокурорско постановление му е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Пловдив. В ареста на Трето РУ е отведена 29-годишна от село Труд, отнела с ловкост портмоне с над 200 лева, лични документи и дебитна карта от чантата на 39-годишна пловдивчанка. В хода на проведеното разследване е установено, че престъплението е извършено на 16.06.2023 г. по обяд в магазин на ул. „Александър Батенберг“,  задържаната успяла да осъществи и неправомерно теглене от банкомат и различни плащания в търговски обекти. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 249, ал. 1 от НК. След първоначално полицейско задържане, с постановление на наблюдаващ прокурор жената е приведена в ареста за срок до 72 часа.

 Бургас. В резултат на полицейските действия на служители от Пето РУ е задържан 18-годишен за кражба. В хода на разследването било установено, че за времето от 14 до 20 юни той е  откраднал 20 000 лв. от дома на 72 – годишен от Бургас. При претърсване и изземване в обитаваното от задържания жилище, полицейските служители открили част от сумата – 11 000 лева. След ДНК на банкнотите станало ясно, че те съвпадат с тези на възрастния мъж. Извършителят на кражбата, който е с криминалистически регистрации в полицията,  е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

Плевен. За хулигански прояви е задържан 29-годишен. Вчера, около 15 часа служители на РУ- Долни Дъбник реагирали на сигнал за инцидент в центъра на село Бъркач. На място бил заловен 29-годишен, който успял да потроши два стъклопакета на входна алуминиева врата на обществена сграда. При задържането мъжът е оказал яростна съпротива –  качен в патрулния автомобил, продължил да обижда полицейските служители, успял да ритне единия в дясната ръка и рамото и да захапе дланта на другия униформен. По случая е образувано досъдебно производство, сезирана е прокуратурата.

Кюстендил. 27-годишен мъж е задържан за извършена кражба. Сигналът в полицията е подаден снощи, около 21.30 часа – от кабинет в поликлиника била отнета дамска чанта с 290 лева. Предприети са незабавни действия, в резултат на които извършителят е задържан малко след полунощ. По случая е образувано досъдебно производство,   уведомена е прокуратурата.

Варна. В хода на проведени през вчерашния ден оперативно-издирвателни действия служители от сектор „Престъпления против собствеността“ при отдел Криминална полиция на ОДМВР- Варна задържали двама местни жители  – на 45 и 50 години, известни на полицията с извършвани от тях домови кражби и натрупали множество криминалистични регистрации за  престъпления по чл.194 и чл.195 от НК. По информация до момента, час преди задържането им, двамата мъже са „атакували“ поредно жилище, обитавано от румънски гражданин, и след като успели да отключат входната врата отнели български левове и валута. При извършените обиски и претърсване на лекия автомобил, с който се придвижвали, униформените открили и иззели множество инструменти, пригодени за отключване на секретни брави, както и над 1200 лева, около 100 евро и 800 румънски леи. По случая е образувано досъдебно производство и е докладвано на дежурен прокурор.

21-годишен варненец е задържан за кражба от лек автомобил. В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни действия служители на Четвърто РУ установили, че той проникнал в лек автомобил, паркиран пред дома на тъжителя  в   с. Старо Оряхово и откраднал сумата от 11 500 лева. Последвала и кражба на телевизор, който бил в имота на пострадалия. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

Сливен. За по-малко от 24 часа криминалисти от участък „Надежда“ разкрили кражба на златен накит на стойност 1200 евро. Сигналът в полицията бил подаден от млад мъж. След проведените незабавни оперативно – издирвателни действия извършителят бил установен – 23 годишен, с криминалистически регистрации в полицията. Откраднатата вещ е иззета и предадена. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Търговище. 30 – годишен е задържан за притежание на наркотици. Вчера, около 13.30 часа той бил спрян за проверка и у него униформените открили  полиетиленов плик, полиетиленова свивка и две пластмасови кутийки с общо 15,74 г суха зелена тревиста маса и семена, реагирали на марихуана при извършения полеви наркотест. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа, срещу него е започнато бързо полицейско производство по чл. 354а, ал. 1, т. 3 от Наказателния кодекс.

        Служители на РУ-Търговище установиха извършители на две противозаконни отнемания на моторни превозни средства. Снощи, около 17 часа бил получен сигнал за  откраднат лек автомобил, паркиран до оградата на магазин в града и оставен отключен с контактен ключ на таблото. В резултат на предприети незабавни действия  в полицейския капан попаднал извършителят на деянието – 25-годишен мъж от Търговище, с криминалистически регистрации в полицията. Автомобилът е върнат невредим на собственика му. Малко по-рано, около 12.30 часа бил получен сигнал за друг противозаконно отнет лек автомобил. След своевременно проведени издирвателни действия полицейските служители е задържан 19-годишен младеж от с. Макариополско, община Търговище, с криминиластически регистрации в полицията. По случаите са образувани досъдебни производства за престъпления по чл. 346, ал. 1 от НК, работата по които продължава.

30 юни 2023

Варна. Санкционирана е нарушителка, ударила служебен автомобил. Произшествието възникнало снощи, около 22.45 часа, на кръстовището на булевардите „Цар Освободител“ и „Република“. Автомобил на ОДМВР -Варна изчаквал на червен сигнал на светофара, когато върху него връхлетяла лека кола, управлявана от 36-годишна варненка. След удара, виновната водачка се опитала да избяга с превозното средство. Последвала гонитба и след няколко улици униформените успели да я спрат. В автомобила до нея била малката ѝ дъщеря. Според първоначалните данни жената била във видимо нетрезво състояние, при пристигане на служители от Пътна полиция тя отказала както да бъде тествана с техническо средство, така и да даде кръвна проба. На нарушителката са съставени два акта.

Плевен. Плевенски полицаи задържаха неправоспособен младеж с крадена кола, ударил се в дърво при опит да избяга. Вчера, след сигнал от полицията в Габрово за откраднато превозно средство, на територията на ОДМВР – Плевен били изградени контролно-пропускателни пунктове. В ранните часове на деня автомобилът бил засечен в областния град. След като водачът не се подчинил на подадените светлинен и звуков сигнал за спиране, колата била последвана, като униформените отново сигнализирали. Преследването продължило и по пътя от село Комарево към град Гулянци, където шофьорът изгубил контрол над управлението на колата и се забил в крайпътно дърво. Установена е самоличността му – 21-годишен габровец, на когото е оказана медицинска помощ. Справка показала, че той не притежава свидетелство за управление, тестът с дрегер показал наличие на алкохол в издишания въздух – над 0.5 промила, пробата за употреба на наркотици била отрицателна. В хода на разследването станало ясно, че младият мъж отмъкнал лекия автомобил от Габрово, след като нанесъл побой на ползвателя. Задържан е за срок до 24 часа. Извършен оглед на местопроизшествието. Образувано е досъдебно производство, по което работата продължава под контрола на районен прокурор при Районна прокуратура – Плевен.

След прецизна оперативна работа служители от РУ – Никопол установиха и задържаха извършител на взломна кражба. Разследването започнало по сигнал за разбит катинар на входна врата на метален контейнер в землището на село Сомовит, откъдето били откраднати агрегат, 250-метров кабел и 8 куфара с вложки. Според съобщението престъплението било извършено в нощта на 21 срещу 22 юни. Местопрестъплението незабавно е посетено от полицейски служители. Извършен е оглед и образувано досъдебно производство, сезирана е прокуратурата. В рамките на проведена специализира полицейска операция с участието на служители от РУ – Никопол и участък – Гулянци е задържан 30-годишен мъж. При проведени множество претърсвания и изземвания на адреси в град Никопол е открито  част от откраднатото. Работата по документирането на случая продължава.

Хасково. Полицаи от РУ- Харманли са съставили актове на местен жител за неизпълнение на полицейско разпореждане и непристойно поведение. Вчера, към 18 часа, мъж подал сигнал в полицията, че лек автомобил се е ударил във вратата на гаража му. На място униформените  установили деформацията по вратата на бетонния гараж. По свидетелски показания, на около 150 метра била установена и колата, шофирана от 48-годишен. Той е отказал кръвна проба за алкохол и наркотици, не изпълнил полицейското разпореждане да остане на място, влязъл в блока и се  заключил в жилището си. Съставени са му 3 акта по Закона за движение по пътищата и един по Указа за борба с дребното хулиганство. Работата по случая продължава.

София. Столични полицаи задържаха жена, използвала неистински документ пред банкова институция. В хода на проведено разследване служители на отделите „Икономическа полиция“ и „Разследване“ в СДВР влезли в дирите на 37-годишната и вчера тя била задържана в момент, когато представила пред банков служител неистински документ с цел да вземе банков кредит в голям размер. Извършителката е задържана с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, предстои доклад на материалите в Софийската градска прокуратура.

Кюстендил. Бързо производство е образувано в РУ – Кюстендил за притежание на дрога. Вчера, виждайки полицаите, 17-годишен младеж изхвърлил опаковка със суха листна маса. При направения полеви наркотест съдържанието реагирало на канабис. За случая е уведомен дежурен прокурор.

Сливен. Притежание на наркотици установили полицейски служители, извършващи нощен обход в малките населени места на община Сливен. Днес, към 3 часа, екип на участък „Петолъчка“ спрял за проверка лек автомобил в село Желю войвода. В автомобила полицейските служители намират три пакетчета, съдържащи суха листна маса, която при теста е реагирала положително на наркотично вещество. Задържан е 23-годишен мъж, пътник в автомобила, жител на област Ямбол. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство.

Пловдив. Жена попадна в ареста на Първо РУ след опит да внесе наркотици в Пловдивския затвор. Сигналът бил подаден от служители на затвора около 9.30 часа миналия четвъртък. При проверка на багажа, носен от 47-годишната, охранителите открили два полиетиленови плика с прахообразно вещество. След направената експертиза станало ясно, че веществата са 0,775 г хероин и 1,238 г пинака. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 354а ал. 1 от НК. Материалите са докладвани в прокуратурата.