София. Без сериозни инциденти премина срещата между отборите на ПФК „ЦСКА- София“ и ПФК „Левски“, не бяха допуснати  тежки нарушения на обществения ред и в столицата. Столичната полиция предприе през вчерашния ден всички необходими мерки за обезпечаване на реда и сигурността на гражданите преди, по време и след срещата. Посетителите на спортното събитие бяха проверявани на изградените в района на стадиона контролно-пропускателни пунктове. Задържани са осем лица – един за унищожаване и повреждане на имущество в подлеза на Орлов мост, двама – с наркотични вещества, двама – с пиротехнически изделия, един от които малолетен, 1 – за неизпълнение на полицейско разпореждане; жена, насочила агресивното си поведение към полицейски служители и мъж, който влязъл в ролята си на регулировчик и възпрепятствал движението по пътното платно.

В резултат на бързи оперативни действия служители на Седмо РУ задържаха 35-годишен британски гражданин за унищожаване и повреждане на имущество. На 10 април служител на „Метрополитен“ съобщил в районното управление, че в участък между две станции установил срязани капак на шахта, метална мрежа и метална стена, повреден датчик, част от алармена система и увредена стена от тухли. В резултат на предприетите оперативно- издирвателни действия бил установен и задържан извършителят – 35-годишен британски гражданин. След доклад на събраните материали по образуваното бързо производство в Софийска районна прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем по чл.216 от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Бургас. Шофьор на линейка е пострадал при побой от роднини на пациент. На 15 април към 18.20 часа на пътя между с. Руен и с. Ябълчево лек автомобил с бургаска регистрация, управляван от 18-годишен от с. Дъскотна /с 5-дневен стаж като водач/, не спазил необходимата дистанция и ударил отзад конска каруца, управлявана от 18-годишен от с. Руен. В превозното средство пътувало и 8-годишно момче от селото, което получило повърхностни рани по главата, прегледано е и е освободено за домашно лечение. По време на медицинския преглед обаче, майката на пострадалото дете – 32-годишна жена от селото, започнала да крещи и да проявява агресия. Била подкрепена и от нейни близки във видимо нетрезво състояние, които заедно нападнали водача на линейката, отначало словесно, но му нанесли и удари с юмруци и плътно го обградили за да продължат саморазправата. На мястото на инцидента пристигнали двама полицейски служители от РУ-Руен, които за да прекратят ескалирането на напрежението са произвели няколко изстрела в безопасна посока. След допълнително оказано съдействие, са задържани общо шестима мъже, съпричастни към побоя на шофьора на медицинския автомобил, на възраст от 26 до 43 години, всички от селото. Пострадалият водач е транспортиран в УМБАЛ – Бургас и настанен за лечение. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Руен.

Петима инициатори на конфликт в Сургурларе, при който е пострадал 61-годишен, са задържани в полицейския арест. На 14 април вечерта, към 20.40 часа 20-годишна жена от града съобщила в местното районно управление за непосредствена заплаха  от четирима мъже, дошли пред дома й с намерение да се саморазправят с нея и нейни близки. Пристигналият полицейски екип бил насочен към дома на други роднини, където своевременно се преместили агресорите. На втория адрес екипите установили сериозна група мъже, въоръжени с вили и брадви, за да се саморазправят с роднини на 20-годишната. В резултат на адекватните и бързи полицейски действия разразилият се скандал бил овладян. Установено е, че подбудители на конфликта са петима мъже, на възраст от 18 до 58 години, всички от Сунгурларе, които били задържани със заповеди за срок до 24 часа. Работата по документиране и изясняване на случая продължава.

София област. Около 21.45 часа на 14 април в РУ-Костинброд постъпил сигнал за сбиване в с. Безден. На място незабавно били изпратени полицейски служители, които установили участниците в свадата. В хода на предприетите действия за изясняване на случая било установено, че между бащата на двамата и негов гост е възникнал скандал, прераснал в саморазправа, а впоследствие и в сбиване, в което се включили и техни близки. Участниците в конфликта са прегледани от екип на Спешна помощ и освободени с леки наранявания. Материални щети били нанесени и по къщата – счупени стъкла на прозорци и покъщнина. В полицейския арест са задържани петима мъже. По случая е образувано досъдебно производство.

Криминално проявен самоковец е задържан за 72 часа за причинена тежка телесна повреда. Около 22.45 часа на 15 април мъж от Самоков сигнализирал в полицията, че брат му е пострадал при сбиване на улицата пред дома им. Изпратените на адреса полицейски служители изяснили, че около 22 часа е възникнала саморазправа между двама мъже. Впоследствие в нея се включили и техни близки и свадата прераснала в сбиване, при което един от мъжете ударил с тъп предмет по главата своя опонент. Веднага след това свадата била прекратена и участниците в конфликта оказали помощ на пострадалия. Той бил транспортиран в столична болница и настанен за лечение с открита рана на главата и фрактура на черепа, с опасност за живота. Останалите петима мъже били задържани в полицейския арест, а по случая – образувано досъдебно производство. След приключване на действията по разследването и доклад на събраните доказателства в прокуратурата извършителят –28-годишен криминално проявен самоковец, е привлечен като обвиняем и мярката му за задържане е удължена за срок до 72 часа.

Пловдив. В РУ-Стамболийски бе задържан водач, направил опит да избегне полицейска проверка. Около 10.20 часа вчера, край Йоаким Груево, служители подали сигнал със стоп-палка към мъжа зад волана на лек автомобил „Форд“. Вместо да спре на указаното място, той ускорил и избягал. Последвалият го веднага автопатрул преустановил принудително движението на колата, а проверката установила самоличността на шофьора – на 39 години. Тестът му с дрегер бил отрицателен. В купето обаче униформените открили нерегистриран по надлежния ред газов пистолет и кутия с боеприпаси. Срещу мъжа е образувано бързо производство по чл. 270, ал. 1 от НК.  В събота подобна ситуация се разиграла и на бул. „Шести септември“ в областния град, когато полицаи от моторизирано звено „Сигма“ за кратко преследвали 21-годишен моторист, отказал да изпълни разпореждането им за спиране. При задържането му станало ясно, че не притежава свидетелство за правоуправление и има наложено административно наказание за същото деяние.

Пловдивчанин е заподозрян в подаване на неверни данни в полицията. На 13 април мъжът се явил в Четвърто РУ и съобщил, че лекият му автомобил е откраднат. Веднага последвала процедура за обявяване на колата за издирване, а в рамките на образуваното досъдебно производство служителите предприели множество действия за разкриване на автора на противозаконното отнемане. Много скоро обаче било установено, че сигналът е фалшив, а най-вероятната причина за подаването му е свързана с опит за застрахователна измама. За случая е уведомена Районна прокуратура  – Пловдив.

Различни по вид и количество наркотици са иззети от млад жител на Асеновград. Действията на служителите от районното управление са предприети в края на миналата седмица. При личен обиск и последвало претърсване в жилището на криминално проявения младеж са открити над 100 грама марихуана, амфетамин с подобно тегло, около 17 грама екстази и електронна везна. Срещу извършителя е започнато бързо производство по чл. 354а, ал. 3 от НК, задържан е за едно денонощие.

Кърджали. 81-годишен жител на село Генерал Гешево, обявен за местно издирване на 15 април след подаден от близки сигнал в полицията, е намерен тази сутрин в района на село Устрен. Възрастният човек бил премръзнал, но в сравнително добро състояние, откаран е за преглед до Спешното приемно отделение в Кърджали. Той бил забелязан към 6.30 часа тази сутрин от водач на автобус, който му помогнал и съобщил в полицията.

Благоевград. Рано сутринта на 16 април, към 6 часа, в полицията бил получен сигнал за кражба на сумата от около 480 лв. от къща в гр. Симитли. Работещите по случая полицейски служители предприели незабавни действия по случая и скоро влезли в дирите на извършителя – 42-годишен, от с. Ново Ходжово, който бил задържан за срок до 24 часа. Уведомена е Районна прокуратура-Благоевград.

Плевен. 20-годишен е задържан в РУ-Червен бряг за нарушена заповед за защита от домашно насилие. С определение на Районния съд по гражданско дело на мъжа е било забранено да приближава 18-годишна, в чиято полза има издадена заповед за незабавна защита от насилие, но на 16 април, в центъра на с. Глава той нарушил забраната. По информация на 18-годишната, около 5 часа той ѝ нанесъл побой, за което пострадалата е приложила медицински документи. Полицейски служители продължават работата по случая с оглед на чл.296, ал.1 от Наказателния кодекс. Уведомен е районен прокурор. 

Кюстендил. В края на миналата седмица, при проведени процесуални действия служители на РУ Кюстендил открили и иззели от къща в града 1.393 кг нарязан тютюн, без български акцизен бандерол. Обитателите на дома, 45-годишна жена и 53-годишен мъж, са задържани с полицейска заповед. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление против финансовата система, уведомен е дежурен прокурор.

Двама мъже са задържани с полицейска заповед за опит за кражба от учебно заведение в Кюстендил. Съобщение за проникването в обекта е подадено след сигнал от охранителната система на сградата. Служителите на реда предприели незабавни действия и на място установили приготвени за изнасяне акумулатор, токоизправител и други вещи, както и  двама  мъже, напускащи училището бягайки. Двамата – на 31 и на 34 г., са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

Стара Загора. Сигнал  за кражба от хранителен магазин в областния град е получен вчера към 12.30 часа във Второ РУ. На място е уточнено времето на посегателството  – след 18 часа предния ден. По данни на потърпевшите, от обекта липсвали около 1000 лв. и  цигари на стойност около 2000 лв. В резултат на незабавно предприетите оперативно-издирвателни действия полицейските служители стигнали до извършители – трима мъже, двама старозагорци на 23 и 39 години и 39-годишен жител на с. Градец, които са задържани. Образувано е досъдебно производство по чл. 195 от НК.