• Нашето откритие е базирано на 6 години усилен труд, заяви д-р Елиза Янкова

Българка е в основата на ново лекарство, което се очаква да направи пробив в битката с рака. Хапче срещу левкемия, което атакува само раковите стволови клетки без да действа на нормалните в организма е разработено от д-р Елиза Янкова. Тя е само на 29 години и даде интервю пред БНТ.

“Нашето откритие е базирано на 6 години усилен труд. През 2016 г. чрез генетични експерименти РНК-модифициращият ензим METTL3, идентифициран като слабост на клетките на острата миелоидна левкемия. През следващите години екипът ни изследва по-задълбочено този ензим и точната му роля как причината тази левкемия и дали е възможно да се използва за лечение на заболяването.По-рано тази година представихме проучване, което показва терапия, разработена специално за действие върху този ензим и по този начин убива клетките на левкемията”, обясни тя.”, обясни тя.

Според 29-годишната Елиза, която е сътрудник в Кеймбридж, лекарството им предотвратява повторна поява на тумора.”Нашият медикамент е един от първите, който е разработен за таргетиране на уязвимост на рака, разкрита чрез генетични експерименти. Освен това нашето лечение е от класа на инхибитори на РНК-модифициращи ензими и резултатите ни до момента показват, че нашето лекарство е био налично, което означава, че може да се усвои лесно от тялото.

https://lupa.bg