Женева, 5 март /БТА/
Световната здравна организация е регистрирала за едно денонощие 2223 нови случая на заразяване с новия коронавирус в света, съобщи ТАСС, като се позовава на публикуван вчера информационен бюлетин на СЗО. В Китай са потвърдени 120 случая, а извън пределите му – 2103.
В света досега са потвърдени общо 93 090 случая на коронавирус, от които 80 422 в Китай и 12 668 в други страни. От заболяването, предизвикано от новия коронавирус, са починали 2984 души в Китай /38 за едно денонощие/ и 214 – по целия свят /48 за едно денонощие/, уточнява СЗО.

Пекин, 5 март /БТА/
Броят на починалите от коронавируса в континентален Китай надхвърли 3000, след като властите днес съобщиха за нови 31 смъртни случая, предадоха Франс прес и ТАСС.
Най-малко 3012 станаха жертвите на коронавируса в Китай /без да се броят Хонконг и Макао/ от избухването на епидемията през декември в град Ухан, столица на централната провинция Хубей. Повечето от смъртните случаи /2305/ са регистрирани в Ухан.
През последното денонощие в Китай са потвърдени 139 нови случая на заразяване, което е малко повече от предния ден /119/, с което общият им брой достигна 80 409, уточниха здравните власти. Само пет нови случая са регистрирани извън Хубей.

Вашингтон, 5 март /БТА/
Камарата на представителите на американския Конгрес одобри вчера законопроект, с който на правителството ще бъдат предоставени 8,3 милиарда долара за борба с разпространението на коронавируса, съобщиха Ройтерс и ТАСС.
Законопроектът беше приет с 415 гласа срещу два против. В него се предвиждат над 3 милиарда долара за финансиране на разработка на ваксина и диагностични изследвания, както и лечение на коронавируса. За профилактични мерки ще бъдат заделени още 2,2 милиарда долара, от които 950 милиона са предназначени за поддръжка на държавните болници.

Рим, 4 март /БТА/
Коронавирусът е отнел живота на 107 души в Италия от избухването на епидемията. Това показват нови официални данни, оповестени тази вечер, предаде Франс прес.
Броят на заразените е 3089, с което Италия се нарежда на трето място в света по заболели от коронавирус след Китай и Южна Корея.
През последното денонощие са починали 28 души и са установени 587 нови случая в страната, съобщи службата за гражданска защита.

Делхи, 4 март /БТА/
Случаите на новия коронавируса в Индия вече са 28, съобщи днес министерството на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.
Сред заразените са 16 италианци, дали положителна проба за вируса.
Броят на заразените във втората най-многолюдна страна в света в понеделник беше само шест. Американските разузнавателни служби следят внимателно разпространението на коронавируса в Индия поради опасения как биха се справили индийските власти с евентуална епидемия, отбелязва Ройтерс.
Италианските туристи, дали положителна проба за вируса, са поставени под карантина, съобщи индийският министър на здравеопазването Харш Вардхан.
Премиерът Нарендра Моди няма да участва в традиционните церемонии по случай пролетния “празник на цветовете” Холи, предаде ТАСС, цитирайки негово изявление в Туитър.
Моди изтъкна, че решението му е продиктувано от съветите на експерти хората да не участват в големи събирания заради опасенията във връзка с разпространението на коронавируса.
Той за първи път няма да участва в тържествата по случай празника Холи, откакто стана премиер през 2014 г.
Холи е един от най-известните индийски празници. Индийците в страната и по целия свят го отбелязват, като се посипват един друг с цветни прахове и се заливат с оцветена вода.