БОГАТА КУЛТУРНА ПРОГРАМА ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ТРЕТИ МАРТ НА ОБЩИНА ДОБРИЧ

0
1472

 

Програмата на Община Добрич за честване на Националния празник на България – 3 март, е наситена с много и разнообразни културни прояви.

Стартът е на 23 февруари, когато ще се проведе Третият областен конкурс рецитал „За да я има България“. 478 рецитатори от общините Добрич, Добричка, Тервел, Крушари, Балчик, Генерал Тошево и Каварна ще покажат своите умения в областта на художественото слово. Произведения от българската поезия, проза и драматургия, посветени на България, нейните герои, природни красоти, забележителности, обичаи и традиции ще пресъздадат талантливите деца и млади хора на областта.  Конкурсът, посветен на 3 март – Национален празник на България, ще даде възможност за изява на индивидуални изпълнители от четири възрастови групи – подготвителна група, I-IV клас, V-VII клас, VIII-XII клас. Поради големия интерес към инициативата и за улеснение на участниците конкурсът ще се проведе в три зали, както следва: Концертна зала „Добрич“, Огледална зала „Нели Божкова“,  Драматичен театър „Йордан Йовков“.

Награждаването на лауреатите от конкурса ще бъде на 24 февруари, в Малката заседателна зала на Община град Добрич. Организатори на проявата са Община град Добрич и Драматичен театър „Йордан Йовков“.

На 25 февруари, във Фоайе и Зала 104 на Висше училище по мениджмънт ще се проведе Ден на Родината. Организатори на събитието са ЧПГТП „Райко Цончев“ и ЧОУ „Мария Монтесори“, със съдействието на: Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов, Регионална библиотека „Дора Габе“, Регионален академичен център на Българска академия на науките – гр. Добрич и Висше училище по мениджмънт.

Мотивационна среща „10 уникални факта за България“, по инициатива на Консултативен съвет към Младежки център – Добрич, е предвидена за 28 февруари, от 14.00 ч., в Младежки център – Добрич.

Тържествените прояви продължават на 28 февруари на пл. „Свобода”. Възпитаниците на СУ „Св. Климент Охридски“ ще изнесат концерт от 16.30 ч., под наслов „Час за България”.

Същия ден, от от 18.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ е тържеството „Пътят към свободата“. Програмата включва слово на Надежда Иванова – културолог; музикална програма Хор на учителките с диригент Маргарита Русева – Ганева; с участието на ученици от 11-г клас на Езикова гимназия „Гео Милев“ – Добрич.

Честването на самия Национален празник на Република България – 3 март, ще започне от 09.30 ч. в Храм “Св. Георги”, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет.

В 10.30 ч., пред Паметника на хан Аспарух ще се проведе Тържествен ритуал с отдаване на военни почести на загиналите за Освобождението на България.

Всички добричлии ще се стекат към площад „Свобода”, където в 12.00 ч. започва празничният концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов, музикален ръководител Живко Желев.

От 09.00 ч . – 17.00 ч. е Ден на отворени врати в Регионален исторически музей  – Добрич: Музей в Градски парк „Св. Георги“, Военно гробище музей; от 11.00 ч. – 17.00 ч. – Ден на отворени врати в Художествена галерия – Добрич.

Признателните добричлии могат да поднасят цветя през целия ден на паметниците на: Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Хайдут Пею Буюклията, Паметник на победата (ген.-лейтенант Цимерман), Добротица, Фьодор М. Достоевски,  Алея на опълченците – Военно гробище музей, Паметна плоча на Хаджи Иван Хадживълков.

Финалът на празничната програма на Община Добрич е на 6 март, когато от 19.00 ч. в Младежки център – Добрич ще се проведе конкурс за българска песен и слово „Те жив са отклик на духа народни“, организиран от Езикова гимназия „Гео Милев“. НДТ