Благотворителна кауза, посветена на очното здраве на децата от Община Балчик

0
467

Тревожна тенденция за увеличаване на очните заболявания при подрастващите очертават резултатите от скрининговото изследване на очите на учащи от училищата в община Балчик.

За поредна година местните ротарианци се обединиха в общественополезна и благотворителна кауза, посветена на очното здраве на децата. Със средства, осигурени от “Ротари клуб”-Балчик и приятели, са прегледани над 450 ученици от първи до четвърти клас в трите градски училища и в селата Оброчище, Соколово и Сенокос. Прегледите са осъществени със съдействието на Община Балчик, директорите и учителите на училищата в региона, след подписана декларация за съгласие от страна на родителите.

Станислав Николов – директор на едно от големите училища в Балчик, сподели, че са готови да вземат мерки, препоръчани от здравни специалисти по отношение на работата си с ученици, с цел подобряване на очното здраве. Наблюденията му са, че броят на децата, носещи очила, се увеличава, а причината – прекарване на голяма част от времето пред електронни устройства и то с неучебна цел.

“Уведомили сме родителите, чиито деца имат определен проблем с очите. На следващия ни благотворителен бал се надяваме да съберем средства за подпомагане на тези, които са крайно нуждаещи се и не могат да си купят очила например”, коментира Ваня Тодорова от Ротари Балчик.

За съдействието и осигурената апаратура неправителствената организация благодари на д-р Антония Стоянова и очна клиника във Варна, както и на приятелите от “Лайънс клуб” – Добрич.

Предстои скрининг на възпитаниците в детските градини в Балчик, които са близо 600.

 

БНР- Албена Иванова