Библиотека “Дора Габе” в Добрич представя публицистика на своя патрон

0
394

Регионалната библиотека “Дора Габе” в Добрич представя в документална поредица писма и публицистични творби на своя патрон – ярък пример за служба с перо на добруджанската кауза. Инициативата е по повод 134-ата годишнина от рождението на поетесата и 82-ата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на родината, съобщават от културния институт.

Библиотеката разполага с богата колекция “В света на Дора Габе” от документи, архивни материали, снимки, свидетелства за обществения живот и творчеството на голямата българска поетеса. Родена в добричкото село Дъбовик, Дора Габе защитава със слово поробена Добруджа и посреща освобождението й от румънска власт през 1940 година, припомнят от културния институт.

Библиотеката открива дигиталната поредица с отворено писмо на Дора Габе до румънския писател Емануил Букуца, с когото заедно членуват в ПЕН клуба. Обръщението, публикувано във вестник “Добруджа” на 15 юни 1928 година, започва с проникновени думи, които звучат актуално и днес: “Толкова се изхитри светът, любезни колега, че дори и за най-големите свои престъпления намери принципи, в името на които не само да ги оправдае, но и да ги извърши с гордост”.

На тежкото за родния край време е посветено и стихотворението “Разлъка”, публикувано пак във вестник “Добруджа” година по-рано с признание към родината “Надалеч сме, много надалеко,/а сърце ни в твойта е утроба”.

До рождения ден на Дора Габе, 16 август, библиотеката ще представи още публикации от стария печат за приноса на поетесата в разрешаването на Добруджанския въпрос.

БТА