Президентът на САЩ Джо Байдън излезе с изявление в Белия дом във връзка със ситуацията в Украйна.

“Днес успях да проведа два разговора във връзка със ситуацията в Украйна. Първият с членове на Конгреса на САЩ, а вторият с наши съюзници в НАТО”, заяви Байдън.

Байдън каза, че вярва, че руският президент Владимир Путин е решил да нахлуе в Украйна.

“Към този момент съм убеден, че той е взел решението”, каза американският президент.

Запитан дали това пречи на дипломацията за успокояване на кризата, той каза: “Дипломацията винаги е възможност”.

Байдън осъди подобна атака, като в процеса обеща да продължи да подкрепя Украйна.

“Ние правим всичко по силите си, за да премахнем всяка причина, която Русия може да даде, за да оправдае нахлуването в Украйна и да им попречим да го направи. Съединените щати и нашите съюзници са готови да защитават всеки сантиметър от територия на НАТО от всякаква заплаха за нашата колективна сигурност”, добави президентът.

Байдън обърна внимание на вълната от дезинформация, която Русия разпространява, докато заплахата от инвазия надвисва над Украйна. Той каза, че е “виждал съобщения за голям брой нарушения на прекратяването на огъня от подкрепяни от Русия бойци, които се опитват да провокират Украйна в Донбас”.

“Например вчерашният обстрел в украинска детска градина, за който Русия погрешно твърди, че е извършен от Украйна. Също така продължаваме да виждаме все повече и повече дезинформация, която се изтласква към руската общественост, включително подкрепяните от Русия сепаратисти, в които се твърди, че Украйна планира да започва масирана офанзивна атака в Донбас”, допълни Байдън.

По думите му са готови да наложат тежки санкции на Русия, ако инвазията над Украйна продължи.

Байдън отбеляза, че Русия се е съгласила държавният секретар на САЩ Антони Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров да се срещнат на 24 февруари в Европа. “Но ако Русия предприеме военни действия преди тази дата, ще стане ясно, че те са затворили вратата на дипломацията”, заяви Байдън.

https://dariknews.bg/