• Президентите на САЩ и Русия обсъдиха предполагаемото натрупване на руски сили на границата с Украйна

ВАШИНГТОН, 12 февруари. /ТАСС/. Президентът на САЩ Джо Байдън в телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин обсъди предполагаемото натрупване на руски сили на границата с Украйна и каза, че Вашингтон е готов както за по-нататъшно дипломатическо взаимодействие с Москва, така и за други сценарии. Това се казва в писмено изявление, разпространено в събота от пресслужбата на Белия дом.

Според тези данни Байдън е обсъдил с Путин „нарастващото натрупване на военни сили на Русия по границите с Украйна“. Ръководителят на Белия дом предупреди, че САЩ ще дадат решителен и бърз отговор в случай на „инвазия“ на Руската федерация в тази страна. „Президентът Байдън даде да се разбере на президента Путин, че докато Съединените щати остават готови за дипломатически ангажимент в пълна координация с нашите съюзници и партньори, ние сме еднакво подготвени за други сценарии“, се казва в изявлението.

Белият дом съобщи, че разговорът между президентите на Русия и САЩ е приключил в събота в 12:06 часа Вашингтон (20:06 московско време). 

Според американската страна разговорът е продължил повече от час. Той започна, както беше посочено по -рано от Белия дом, в 11:04 часа по източното крайбрежие на Съединените щати (19:04 московско време). Ръководителят на американската администрация прекарва този уикенд в резиденцията си в Кемп Дейвид (Мериленд).

Както съобщи по-рано прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков, инициативата за провеждане на разговора дойде от Вашингтон, а „заявката беше предшествана от писмено искане от американска страна“.

Преди това президентите на Русия и Съединените щати са комуникирали по телефона в края на миналата година. На 7 декември те проведоха преговори чрез видеоконферентна връзка. Първата среща лице в лице между Путин и Байдън като държавни глави се състоя в Женева през юни 2021 г.