Баба Марта посети Общинската администрация в Генерал Тошево

0
471

Денят на Първи март в Община Генерал Тошево започна по познат начин с много с приятна изненада – посещение от добрата, стара Баба Марта. Тя посети всички служители на Общинска администрация и им върза мартенички, придавайки ведро настроение в работния ден и много усмивки.

Пръв беше закичен и поздравен кметът Валентин Димитров, а след това и всички служители.

Закичвайки традиционната червено-бяла мартеница, Баба Марта пожела здраве, мир, любов и усмивки на всички граждани.

Инициативата от години се е превърнала в традиционна и е на НЧ „Светлина – 1941“ в града, а в ролята на Баба Марта винаги влиза Деспина Панчева, един истински самодеец с нестихваща енергия да твори и заразителна усмивка.

Малко по-късно ученици от Общински младежки съвет, град Генерал Тошево също посетиха Общината и закичиха всички с мартеница с пожелание за здраве.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата. Легенда, възникнала през 30-те години на 20 век, свързва появата на мартеницата с прабългарите. Според обичая най-възрастната жена трябва да почисти основно къщата преди изгрев слънце, да изнесе и простре навън червена тъкан – покривка, постелка, пояс или престилка. Смята се, че това ще зарадва Баба Марта, и ще предизвика благосклонността ѝ към къщата и обитателите. На децата, момите и младите булки се връзват усукани бял и червен вълнен конец – мартеница – най-често на ръката. Младите непременно трябва да излязат навън „да ги види Баба Марта и да се зарадва“, а старите жени не трябва да излизат навън, защото „ще разгневят Баба Марта“.