• „Доказателствата“ им издишат, а OFAC приемат аргумента на българската прокуратура, че законът „Магнитски“ не е наказателен, а само административен и политически акт

След като през юни 2021г. Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ (OFAC) наложи санкции на Делян Пеевски за „значителна корупция“, бившият депутат от ДПС веднага заяви, че тези санкции са неоснователни, тъй като е наклеветен по доноси от олигархичния кръг „Капитал“ и не е извършил нищо от това, за което е обвинен. Пеевски посочи също, че ще изчисти името си, включително като обжалва по предвидения законов ред в САЩ.

Три месеца по-късно (в противовес на „експертите“ на олигарха Иво Прокопиев, които тръбяха наляво и надясно, че санкциите не се обжалвали), американските адвокати на Пеевски от „Морган Луис“ оповестиха, че процедурата пред OFAC е законово регламентирана и позволява на санкционираната страна да представи правни и фактически основания за премахване на санкциите, да изисква информация от Министерство на финансите или друга правителствена агенция на САЩ, както и да обжалва решенията на OFAC пред федералния съд на САЩ, като само този съд може да прецени дали OFAC е имала достатъчно основания за действията си.

 

Съдебно дело против санкциите беше образувано през август 2022г. пред съда във Вашингтон, окръг Колумбия, а сега се оказва, че само пет месеца по-късно първият значителен пробив в полза на Пеевски вече е налице.

От публични документи, депозирани по делото от страна на OFAC, става ясно, че на 5-ти декември 2022г. адвокатът на Пеевски е бил уведомен с писмо, че службата отказва сама да отмени санкциите – което е напълно обяснимо, предвид вече образуваното съдебно дело.

Факсимиле от писмото на OFAC

Във въпросното писмо обаче, с което БЛИЦ разполага и което е подписано лично от директора на Службата за контрол на чуждестранните активи Андреа Гаки, на практика се съдържа признание за три изключително важни обстоятелства, които буквално съсипват родните доносници от кръга „Капитал“ и техните политически проксита и говорители от ПП и ДБ:

Първо, OFAC изрично признава, че основният й мотив за наложените на Пеевски санкции – а именно, че е „оказвал влияние върху местните избори в замяна на защита от наказателни разследвания“, на практика е несъстоятелен и службата се отказва от него. Изключително показателно, при положение, че именно този мотив беше водещ при обявяването на санкциите.

На следващо място, посочва се, както е констатирала и българската прокуратура по време на проверката на Пеевски след санкционирането му, че има разлика между санкциите на OFAC и българското наказателно право. По-специално, че по своята същност законът „Магнитски“ не е наказателно право и въведените с него санкции не са наказателни, а административни и политически по своя характер.

И на последно място, САЩ изрично признават, че в нито един момент не са претендирали, че техните обвинения против Пеевски са наказателни (!), нито че се основават на същите наказателни процедури на българското законодателство.

Това е изключително важно, защото излиза, че за OFAC и за кръга „Капитал“, сътворил доносите, „корупцията“ заради която Пеевски беше публично разпнат, е някаква „различна корупция“, но не и такава, която може да доведе до търсене на наказателна отговорност.

Но нека не забравяме, че и досега мантрата, която хората на Прокопиев повтарят като развален грамофон е тази, че видите ли Пеевски не бил разследван от българската прокуратура за „очевидни“ престъпления, посочени от САЩ.

Е, сега става кристално ясно, че санкциите против него са само административни и политически, нямат никакво наказателно измерение и за никакви извършени „престъпления“ не става дума. Както и че в България е извършена проверка от прокуратурата по повод санкциите, която проверка OFAC по никакъв начин не оспорва.

Така, един по един, всички посочени мотиви за тези санкции, очаквано ще претърпят провал в съда, защото доказателства за тяхната основателност просто не съществуват.

Пример за това е и обвинението към Пеевски за участие в схема за получаване на „златни паспорти“ от чужденци. Абсолютно несъстоятелно, при положение, че както ДПС, така и лично Пеевски от години са против тази „вратичка“ в закона, която беше затворена през 2022-ра от парламента, включително и с неговия подпис като вносител на законопроекта за промените в Закона за българското гражданство.

Нещо повече, Пеевски още тогава заяви увереността си, че проверката на „златните паспорти“ категорично ще развенчае многобройните лъжи и манипулации относно неговото „участие“ в подобни схеми, както и ще извади на светло истинските участници в тази търговия с паспорти. И това вече се случва, тъй като едно от знаковите лица от кръга „Капитал“ – Стамен Янев, бивш шеф на Агенцията за инвестиции, вече се сдоби с обвинения от прокуратурата именно заради подобна търговия.

Ивайло КРАЧУНОВ

https://blitz.bg/