И през тази година в Община Генерал Тошево беше спазена хубавата българска, червено-бяла традиция. На 2 март (първият работен ден от месеца), усмихнатата, румена и червена Баба Марта навести Общинска администрация – град Генерал Тошево и поздрави кмета Валентин Димитров, неговите заместници и всички служители. Инициативата е НЧ „Светлина – 1941“ в града.

Закичвайки традиционната червено-бяла мартеница на кмета Валентин Димитров, Баба Марта пожела успех, благополучие и просперитет на цялата община, здраве и усмивки на всички граждани и по-светли дни.

„Мартеницата е символ на мир и любов, на здраве и щастие. В белия цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а в червения – топлотата и взаимното уважение. Да сте здрави, да сте силни, да сте щастливи всички, и най-вече да сме истински БЪЛГАРИ“ – с тези думи Баба Марта поздрави всички служители в Общинска администрация.

Според легендите първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на седми век, когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана. Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял и червен конец и пуснала птичката да предаде посланието ѝ за здраве и любов.

Децата от Общински младежки съвет също се включиха в традиционното връзване на мартенички за здраве. Едно от дърветата в центъра на града беше украсено в бяло и червено, а на входа на сградата на общината, беше поставена кошница с мартеници, с надеждата тя да донесе здраве на всички.