Магьосник слага печати на бедрата за забременяване

Младата столица, още не напълно организирана, с една новородена полиция, без всякаква опитност, представляваше удобен терен за международните мошеници

София е столица на отечеството, но и средище на измамите. Национален рекордьор по далавери. В тази поредица разказахме за Деклозиеровата афера, Куршумената афера, Имотната афера, Пенсионната афера. Първата обаче в криминалната хроника на града е аферата “Хафуз Али”.

Скандалът е документирана от Георги Каназирски-Верин (1883-1954). Днес забравен, някога той е популярен бохем, журналист и мемоарист. Една живописна фигура в нашето духовно пространство. Биографията му е изградена от куриозни истории.

В началото на миналия век Жорж, както го наричат, тръгва да търси щастието си по широкия свят. Морският вятър го отвява в египетското пристанище Александрия. Тук убеждава някакъв аптекар да му приготви на вересия мехлем. Мазилото да е безвредно, ароматно и в шарени кутийки, иска нашенецът. Етикетите поръчва на печатар, който тиражира и стотина рекламни листовки.

На книжките пише, че мераклиите могат да купят чудодеен балсам. След полагане върху бюста той почва неудържимо да расте. Клиентките са от харемите, където особено се ценят пищните форми. На другия ден пристигат шест слугини. Търговията се извършва потайно. Жорж прибира парите, разплаща се с аптекаря и печатаря. После си плюе на петите.

Аферата “Хафуз Али” също е по линия на еротиката. Ето тази прелюбопитна страница от далечното минало на София.

Той биде спасен от влиятелните си клиентки

Георги Каназирски-Верин

Хафуз Али, шарж от Александър Божинов

Растяща София, станала столица на България, приютила в себе си нови хора, от разни народности и от разни краища на света, не можеше да избегне съдбата на другите големи градове. Заедно с почтените люде, които надойдоха в новата столица, промъкнаха се естествено и авантюристи от България и от чужбина.

Младата столица, още не напълно организирана, с една новородена полиция, без всякаква опитност, представляваше удобен терен за международните мошеници. София не закъсня да зарегистрира първата шумна афера, първия скандал, който занимаваше обществото в продължение на дълги месеци.

Аферата “Хафуз Али” биде разкрита от неколцина вестникарски репортьори. Една заран осъмнахме при извънредни притурки на вестниците и брошурки, които даваха подробности колкото пикантни, толкова и скандални. Бързо се разпространяваха те от уста на уста, поукрасяваха се с подробности и до вечерта нямаше къща, в която да не се говореше за Хафуз Али. Внимаваше се само децата да не чуят нещо от тия разговори на възрастните.

В София пристигнал от Видин или от Видинско красив снажен турчин от кюрдски произход, на име Хафуз Али. Той се настанил първоначално на днешната ул. “Цар Крум”, около къщата на Георги, телохранителят на тогавашния министър Д. Петков. Мургав, много красив, с черни мустаци и черна лъскава коса, Хафуз Али най-напред се оженил за една българка, с чиято помощ успял да се промъкне в нашето най-видно женско общество.

Хафуз се е представил като учен магьосник, който може да прави чудеса. Той можел да гадае миналото и бъдещето, да прави магия за пропъждане на злото, както и за сполука на желанията, за спечелване на процеси, за намиране на изгубени пари, за откриване на кражби, а най-вече и най-главното – бездетните жени благодарение на неговите магии ставали бременни. Всичко това той постигал благодарение на своята дервишка метода.

Много наивни жени, казах вече от най-висшето общество, се подлъгват подир обещанията на този очарователен мошеник и стават негови жертви. Хафуз Али има вече много клиентки и се пренася в по-удобна квартира на ул. “Шипка”, гдето полицията го арестува.

Следствието установи, че Хафуз Али е карал своите клиентки да се събличат голи и да стъпват в широка тепсия, пълна с предварително затоплена вода. Той карал наивната си клиентка да заема разни пози, а сам хвърлял в тепсиите разни прахове, които избухвали в малки сини, червени и жълти пламъчета. По цветовете на тия пламъчета той гадаел бъдещето, а с други пък осигурявал сполука в любов или в друго нещо.

Чрез хипноза той ги приспивал и дълги часове цитирал разни турски или арабски молитви, след които бездетната можела да се надява, че ще забременее. Установи се също, че той злоупотребил и се е гаврил с повечето от своите клиентки, да не кажем с всички. По-старите и по-грозните единствени са били пощадени.

От всяка своя клиентка Хафуз Али вземал пари и скъпоценности, нужни за неговите магии. Жените не са могли да противостоят на неговия поглед и следователно не са му отказвали нищо. Този ориенталец отивал в цинизма си дотам, че под предлог да осигури успеха на своята магия слагал на всяка своя клиентка било на кълката или на някоя друга част от тялото є своя неизлечим мехур (печат) с арабски надпис. Дълги години в София се говореше за печатите на Хафуз Али и се сочеха дамите, които според някои “осведомени” носели тия печати.

Най-сетне полицията арестува тоя мошеник. Съдебното следствие установи всички негови мошеничества, но съдът не ги потвърди, защото той биде спасен от влиятелните си клиентки. Пред перспективата, че ще трябва да се явят в съда да свидетелстват, и че техните имена ще станат публично достояние, те – жените чрез влиятелните си съпрузи успяха да спрат съдебното преследване, да затулят работата и да помогнат на Хафуз Али да избяга в чужбина. Мисля, че все пак имаше няколко развода по този мотив.

Така София преживя първата скандална и шумна афера. После… последваха други.

https://trud.bg/