Атентат срещу словашкия премиер Фицо /видео/

0
163

Състоянието на Робърт Фицо се оценява като много тежко, съобщи вестник Plus jeden deň

БРАТИСЛАВА, 15 май. /ТАСС/. Словашкият премиер Роберт Фицо беше ранен след правителствено заседание, проведено в град Гандлова в западната част на републиката. Това съобщи агенция TASR с позоваване на заместник-председателя на Националния съвет (парламента) на Словакия Любош Блаха.

„След края на правителственото заседание в Гандлов министър-председателят Роберт Фицо беше ранен“, цитира агенцията думите на заместник-председателя на парламента.

Фицо е получил около три рани от стрелбата, предполагаемо в крайник, гърди и стомах, съобщи вестник Plus jeden deň . Според изданието очевидци са чули около четири-пет изстрела. Състоянието на премиера се оценява като много тежко, той е откаран в болница с хеликоптер. Източник каза на вестника, че лекарите ще направят операция на Фицо.

Категорично осъждаме стрелбата по премиера

Днешната атака срещу министър-председателя Робърт Фицо е непростим и подъл акт. В един демократичен свят подобно нещо е недопустимо.

Насилието и ругатните навлизат все по-дълбоко в живота ни. Преживяваме период, който не помним от създаването на Словакия.

Поляризацията на обществото и нарастващата радикализация придобиват огромни размери.

Разстрелът на Робърт Фицо трябва да бъде осъден от всеки достоен човек, независимо от политически или ценностен лагер. Това е ужасен акт, който шокира всички, които ценят човешкия живот, човешките права, свободи, законност и демокрация.

Пожелаваме на министър-председателя много сили и твърдо вярваме, че ще се справи.

Това ужасно събитие обаче със сигурност не трябва да предизвиква нова вълна от омраза. Няма да помогне на никого.

https://www.aktuality.sk

Neveríme, že sme sa dožili tejto chvíle. Kvôli vašej nenávisti premiér bojuje o život, hovorí koalícia

Заместник-председателят на парламента Любош Бла посочи либералните медии и прогресистите като виновници. Робърт Фицо се бори за живота си заради вашата омраза, повиши глас заместник-председателят на парламента Любош Блаха по време на пресконференция.

В момента заседанието на парламента е прекъснато за неопределено време. Партиите от коалицията обаче свикаха пресконференция в парламента по повод случилото се днес събитие в Хандлова.

„Възприемам ужасното събитие, което е въоръженото нападение срещу премиера Роберт Фицо, като посегателство срещу принципите на словашката демокрация. Такъв ужасен акт никога не се е случвал в историята на Словакия“, каза заместник-председателят на парламента Петер Жига. Той е убеден, че това е резултат от „развихрените страсти и разделението на обществото на два лагера“.

От коалицията посочиха медиите като виновници за днешното събитие. Те казаха на опозицията да „седне“ и да се подготви за промени.

„Доволни ли сте? Ти си? Ще има промени в медиите. Матович и други хора трябва да си признаят за това, което са направили“, остро критикува заместник-председателят на парламента Андрей Данко.

Депутатите от коалицията пожелаха на премиера бързо възстановяване и вярват, че животът му ще бъде вън от опасност.

https://www.aktuality.sk