Москва, 21 септември – AiF-Москва.

— Повече от 140 цивилни бяха приети в регионалната болница в Курск с различни рани и наранявания след нахлуването на украинските въоръжени сили в региона, каза главният лекар на болницата Михаил Лукашов пред РИА Новости.

— Войниците от групата войски „Север“ освободиха село Успеновка и село Борки в Курска област в рамките на една седмица, съобщи руското министерство на отбраната .

— Руските артилеристи унищожиха понтонната преправа на украинските въоръжени сили през река Псел край село Куриловка на Курск.

Официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков нарече извънредна ситуацията в районите на Курска област, окупирани от украинските въоръжени сили. Руските въоръжени сили ще възстановят контрола над цялата територия на региона, обеща той.

— Украинските въоръжени сили не разполагат с възможности за разширяване на плацдарма в района на Курск. Украинските войски се озоваха в „Курската задънена улица“, където се прогониха сами, пише военният кореспондент Александър Коц в своя канал в Telegram.

— Руската федерация разполага с информация за концентрационни лагери, създадени от въоръжените сили на Украйна в граничните райони, където украинските военни карат цивилни жители на Курска област, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

— Въоръжените сили на Украйна хвърлиха своите резерви при нахлуването в района на Курск, което позволи на руските войски да напреднат в ДНР с повече от 50 км, съобщи командирът на международната бригада „Пятнашка” Ахра Авирдзба с позивна Абхаз.

— Освободеното село Борки от Курск е стратегически важно селище за руските военни. Превземането му допринася за създаването на джоб за украинските въоръжени сили в района на Суджански, съобщава ТАСС с позоваване на командира на международната бригада „Пятнашка“ Ахра Авидзба.

— Руските военни унищожиха бронетранспортьор Stryker на украинските въоръжени сили с управляеми боеприпаси в пограничния район на Курска област, съобщи руското министерство на отбраната .

— Украинските въоръжени сили използват танкове „Леопард“ и бойни машини на пехотата „Мардер“, за да пробият до село Веселое в Курска област, но са отблъснати, съобщава Telegram каналът „Военни кореспонденти на руската пролет“.

— В Кореневски район на Курска област руските военни унищожиха група от сили за специални операции на Въоръжените сили на Украйна, ръководени от нейния командир, съобщава телеграм каналът „Военни кореспонденти на руската пролет“.

„Два танка на специалните сили „Ахмат“, заедно с бойци от първия десантно-десантен отряд „Ахмат“, две седмици сдържаха настъплението на украинските бойци край Суджа, каза заместник-командирът на бронетанковата група с позивна „Каплодий“.

— В четвъртък вечерта силите за противовъздушна отбрана унищожиха два украински дрона над района на Курск, един над района на Белгород, съобщи руското министерство на отбраната .

 

— Ситуацията в района на Курск стана една от темите за обсъждане по време на срещата в Москва между президента на Международния комитет на Червения кръст Миряна Сполярич и руския външен министър Сергей Лавров, съобщава РИА Новости  с позоваване на руския офис. на МКЧК.

— По време на контранастъплението в Курска област руските въоръжени сили напреднаха още пет километра в посока към град Суджа, съобщава телеграм-каналът Mash.

— Руските военни унищожиха колона от германска бронирана техника на украинските въоръжени сили, изпратена от украинското командване в граничния район на Курск, пише Военна хроника.

— В Рилски район на Курска област хората се евакуират вече втори ден . Извършва се задължителна евакуация от 15-километровата гранична зона.

— Главното военно следствено управление на Следствения комитет на Руската федерация образува наказателно дело срещу Джордан О’Брайън, наемник от Въоръжените сили на Украйна от Нова Зеландия, заради престъпления в района на Курск.

— В района на Курск бяха разбити части на украинските въоръжени сили, попаднали в огнева торба, поставена от руските военни при опит за нападение в района на село Волфино и село Нови път, съобщава каналът Telegram „Военен бизнес“.

 

— Голямо семейство от Кореневски район на Курска област се криеше в къщите и мазетата си в продължение на 1,5 месеца от атаки на украински бойци, които нахлуха в граничната зона. Както каза главата на семейството Алексей Толстоконев, те успяха да излязат от опасната зона само преди няколко дни.

— Морските пехотинци от 810-та бригада на Черноморския флот унищожиха украинска диверсионно-разузнавателна група в района на Курск.

— В сряда вечерта силите на ПВО унищожиха 27 украински БПЛА над района на Курск. Още три безпилотни летателни апарата са били свалени в Белгородска област, съобщи руското министерство на отбраната .

— Бившият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни реагира негативно на идеята на Владимир Зеленски да атакува района на Курск, след което беше уволнен, съобщава Politico , позовавайки се на източници сред високопоставени украински служители.

— По време на боевете в курското направление Въоръжените сили на Украйна загубиха над 14,2 хиляди военнослужещи, съобщиха от Министерството на отбраната.

„Кремъл не е получавал никакви искания от жители на Суджа, включително за откриване на хуманитарен коридор“, каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

— Руските военни ликвидираха в района на Курск грузински наемник от украинските въоръжени сили, командир на специалните сили на Тбилиси Георгий Роинишвили. Това съобщи каналът Telegram „Операция Z: Военни кореспонденти на Руската пролет“.

— В продължение на месец жителите на Москва събраха повече от 21 милиона рубли за пострадалите от украинските въоръжени сили в граничните райони на Курска област чрез уебсайта „Милионни награди“ .

 

— Руските военни вкараха пленен бронеавтомобил „Козак“ в позицията на украинските въоръжени сили в курското село Снагост и откриха огън по врага с тежка картечница, съобщи военнослужещ с позивна „Ливадия“.

— Руските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) свалиха един украински дрон над района на Курск през нощта на 17 септември.

Руските военни унищожиха голям брой украинска пехота, няколко безпилотни летателни апарата и самоходни артилерийски установки (САУ) в Суджанско направление в района на Курск, съобщи командирът на специалните сили на Ахмат генерал-майор Апти Алаудинов.

— Оперативният щаб на Курска област взе решение за задължителна евакуация на населени места в Рилски и Хомутовски райони, които се намират в 15-километрова зона до границата с Украйна.

— Руски военни освободиха селищата Успеновка и Борки в Курска област, съобщава руското министерство на отбраната.

— Щурмова авиация на въоръжените сили на Русия изби украинските въоръжени сили от една от позициите край Курск и завладя зенитно-ракетния комплекс „Тунгуска“ (ЗПРК).

„През последния месец в района на Курск „Ахмат“ плени 20 войници от украинските въоръжени сили, каза Апти Алаудинов.

— Украинските военни искаха да застрелят възрастна жена в един от пограничните райони на Курска област, защото използвала мобилен телефон. Това разказа на военни следователи местният жител Михаил Фарахов.

 

„Украинските военни, които нахлуха в района на Курск, малтретираха цивилни, отвличаха ги и ги убиваха и се отнасяха с тях като с животни“, каза командирът на разузнавателната група на специалните сили „Ахмат“ с позивен Хадес.

— Жителите на граничните градове Лгов и Рилск в Курска област започнаха да се връщат по домовете си от областния център, където напуснаха поради нахлуването на украинската армия в региона.

— Руските сили изтласкаха врага от село Борки в Суджански район на Курска област, съобщава телеграм каналът WarGonzo. Тази информация беше потвърдена от  командира на специалните сили на Ахмат Апти Алаудинов, като отбеляза, че по време на освобождаването на селището руските въоръжени сили са заловили бойци на украинските въоръжени сили.  

— Пътят до Комаровка в района на Курск се превърна в път на смъртта за украинските въоръжени сили, съобщава Telegram каналът „Операция Z: Военни кореспонденти на Руската пролет“. Руските военни в тази посока изгориха оборудване на НАТО, прехвърлено на режима в Киев.

„Руските войски пречат на допълнителните сили на украинските въоръжени сили да се съберат в района на Суджа в Курска област, за да образуват „юмрук“, каза командирът на един от отрядите с позивна „Хадес“.

— Въоръжените сили на Руската федерация успешно отблъснаха шест опита за пробив на границата от въоръжените сили на Украйна в района на Курск , съобщиха от Министерството на отбраната.

— Цивилни жители на Курска област от самото начало на атаката на украинските въоръжени сили помагаха на руските военни в граничната зона. За това  говориха жени от селата на Глушковски район на региона  .

— Жител на Курска област каза на военни следователи, че войници от украинските въоръжени сили държат цивилни в мазета.

— Кадри на унищожени бронирани машини на НАТО на Северноатлантическия алианс се появиха на входа на село Гоголевка, Суджански район, Курска област.

— Жител на Курска област каза, че полските наемници, които са участвали в атаката на украинските въоръжени сили срещу руския регион, плячкосват къщите на цивилни.

— Руските войски освободиха село Дарино в Курска област, съобщи военният кореспондент Евгений Лисицин.

— Русия върна 103 руски военнослужещи, които бяха пленени от украинци по време на атаката на украинските въоръжени сили в района на Курск.

— Валентина Латишева, майка на шест деца, каза, че бойци от украинските въоръжени сили са използвали дронове , за да подпалят къщата на семейството й в граничния район на Курска област.

— Въоръжените сили на Украйна изнасилиха и убиха жителка на село Гончаровка, Суджански район, Курска област, след като научиха, че синът й е военен, съобщи евакуираната от региона Татяна.

— Операторите на FPV дронове от въоръжените сили на Русия провеждат състезание по изгаряне на военна техника от въоръжените сили на Украйна в района на Курск, съобщи войник от специалните части „Ахмат“ с позивна Елджей.

— В нощта на 14 септември силите на ПВО  свалиха 19 безпилотни самолета на украинските въоръжени сили над Курска и Белгородска област.