На европейския етап на World Travel Awards 2020 Москва е обявена за „Най-добрата туристическа дестинация за изследвания на културното наследство в Европа“. Архитектурният облик на Москва е смесица от различни стилове, епохи и поколения. Разхождайки се из града, можете да се запознаете с ярки примери за конструктивизъм, барок, модерни и други тенденции, сякаш разлиствате цветна енциклопедия на архитектурното изкуство. Да се ​​запознаем!

Неоруски стил

Той е псевдоруски. Той е широко разпространен в навечерието на появата на Ар Нуво и се корени в историзма. Възниква в края на 19 – началото на 20 век на фона на нарастващия интерес към националната архитектура. Характеризира се с препратки към традиционната архитектура и мотиви на народното изкуство, както и малко приказни къщи-кули.

Държавен исторически музей

Тухлен стил

Символ на индустриализацията на Руската империя през 19-ти век, чиято основна отличителна черта е използването на червена тухлена зидария за декорация, а не мазилка. В този стил са построени много известни московски фабрики и други обекти на индустриалната архитектура, които днес са се превърнали в съвременни арт пространства.

“Червен октомври”

Модерен

Този стил е колекция от всичко ново и модерно за началото на ХХ век. Тънки линии, съчетани с използването на най-модерните технологии от края на 19-те – 1910-те, което позволява създаването на сложни и изтънчени дизайни с плавни шарки и голям брой флорални мотиви. Смята се, че модернизмът е достигнал своя връх през 1910-те години, но той продължава да се трансформира и продължава да съществува в модифициран стил почти до средата на ХХ век.

Хотел “Метропол”

Конструктивизъм

Стилът се основава на конструкцията и функционалното значение на сградата. Правите геометрични фигури бяха призовани да преоткрият архитектурното изкуство и да направят домовете функционални и свободни от традиционните архитектурни стилове, загубили своята актуалност.

Домът на “Моселпром”

Сталинска империя

Тази тенденция в архитектурата е била популярна в СССР от 20-те до 50-те години. Мащабни, грандиозни сгради с елементи на неоготика, империя и класицизъм, с много мазилка, колони и строги форми, които удивляват със своя обхват и шик.

Главната сграда на Московския държавен университет

НДТ, превод от https://discover.moscow/