Археологическа изложба „Музея отива при хората“ в сградата на Община Каварна

0
201

За поредна година в административната сградата на община Каварна бе открита археологическа изложба, част от инициативата на община Каварна “Музеят отива при хората“, от доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей (НИМ). Кметът на Каварна Елена Балтаджиева, изказа благодарност за усърдната работа на доц. Петрунова и нейния екип. Пенко Георгиев – директор на Исторически музей – Каварна, отбеляза, че изложбата включва находки от археологическите проучвания на нос Калиакра от 2023год., като останалата част от най-важните открития през годините могат да бъдат видени в залите на Историческия музей в Каварна. Тази година в разкопките се включват ученици от Национална гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), с което се дава възможност на младите да участват в тази дейност, която ни връща назад в миналото, което да видим като резултат в бъдещето.

Кмета на община Каварна получи картина по нейно желание – портрет пресъздаващ визуализацията на деспот Добротица, и поясни, че същата тази картина я е видяла в НИМ при доц. д-р Петрунова, с чието разрешение е направена настоящата.

Кметът на Община Каварна, г-жа Елена Балтаджиева, сподели, че счита, че мястото на картината не бива да е в нейния дом, а в кабинета на кмета, тъй като деспот Добротица е бил успешен управник на първата морска столица в Добруджанско деспотство.

Доц. д-р Бони Петрунова представи на присъстващите интересни факти, отнасящи се до неговото деспотство.

Всички граждани и гости на града ще могат да се докоснат до експозицията и картината до края на месец август.