АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ За разпространението на COVID-19 в Община Тервел от 14 октомври

0
695

52 души от общината са под карантина. Единадесет от тях са диагностицирани с вируса и са с предписано домашно лечение. От 11-те вирусоносители седем живеят в гр.Тервел, 1 в с.Орляк , 2-ма в с.Зърнево и 1 човек е от с.Жегларци.
От карантинираните 41 лица , 22 –ма са ученици. Вчера, на 13 октомври са последните  поставени под карантина. Те са двама души, в т.ч. 10 годишно дете  с.Каблешково.
Изключително неблагоприятно за нас е и обстоятелството, че двама лекари от медицинският център в Тервел са с положителни проби, имат оплаквания и се лекуват при домашни условия.Двамата медици живеят в гр.Добрич. Утре,на 15 октомври, ще бъдат тествани всички работещи в центъра. Към момента работата е организирана така, че да работят основните звена на центъра и пациентите да могат да ползват лаборатория, рентген, физиотерапия и част от прегледите от специалисти. След получаването на резултатите от тестовете на персонала и при необходимост , ще се предприемат действия за реорганизация в работата на лечебното заведение.
Обръщаме внимание на гражданите да не се доверяват на изобилието от фалшиви новини и мнения в социалните мрежи по отношение на коронавируса. При голяма част от хората на средна и по-напреднала възраст заболяването протича тежко. Вече знаем това не от медиите, а от „първо лице“, т.е. от близки и познати, които са или са били заразени.Все още не могат да се предвидят и последиците за здравето на преболедувалите, които могат да се проявят и в по-късен етап, след като е имало подобрение или пък лицето се счита за излекувано.
От днес подновяваме мерките за пропускателен режим на двете аптеки в града, които работят със здравна каса. Пред всяка от тях, ще има общински служител, който следи за дезинфекциране на ръцете на влизащите, за поставена маска и за броя на гражданите, които са вътре в помещението. Не е спирано и пълненето с дезинфектант на диспенсърите на банкоматите и вендинг автоматите.Прави впечатление обаче, че дезинфектантът в тях се изчерпва бавно, от което заключаваме, че гражданите не ги ползват толкова интензивно, колкото преди месеци. Има и често чупене на диспенсъри. Моля, възползвайте се от дезинфектанта по банкоматите и вендинг машините, най-сигурната мярка за ограничаване на заразата остават чистите ръце, както и дистанцията.
При сегашната ситуация не извършваме дезинфекциране на обществени места, тъй като няма ограничаване на движението на граждани и автомобили , всички търговски обекти и институции работят и това прави изпълнението на мярката безмислена.
Продължава и пропускателния режим с дезинфекция за входа за обслужване на граждани в общината и държавните служби.
Спазват се установените правила за работа в детските и учебните заведения.