АДРИАНА БУДЕВСКА ОЖИВЯВА ВЪВ ФОТОИЗЛОЖБА В ДОБРИЧ

0
2506

А

Знаменити роли на Адриана Будевска – един от създателите на българския професионален театър, оживяват във фотодокументална изложба, която ще бъде открита за 140-годишнината от рождението на актрисата в родния й Добрич, съобщават от Регионалния исторически музей.

“Плът и кръв, смисъл и ценност на моя живот беше изграждането на българския национален театър” – тези думи на актрисата са наслов на експозицията “Превъплъщенията на Будевска”, която представя част от изиграните от нея близо 100 роли от класиката. Рада от “Под игото”, Дездемона от “Отело”, Амалия от “Разбойници”, Алиса от “Мъртвешки танц” са сред героините на Будевска, които публиката аплодира в Народния театър от 1899-а до 20-те години на миналия век, припомнят от БТА.

В изложбата ще могат да се видят и оригинални документи и вещи от музейния фонд за Будевска, в който се съхраняват 1500 експоната, посочва главният уредник в музея д-р Кремена Митева. В колекцията е свидетелството на Адриана Будевска за завършването на девическата гимназия “Мария Луиза” във Варна, писмената й работа при дипломирането, ръкописни тетрадки с бележки от обучението й в Императорското театрално училище в Москва, неин задграничен паспорт, гривни и облекла от театралния й реквизит.

В експозицията е и корабният билет на Будевска, с който на 20 август 1937година отпътува от Хамбург за Буенос Айрес при сина си Вили Ганчев. От далечна Аржентина през 1988 година в Добрич пристига внучката на актрисата – Адриана, идарява библията, в която баба й е запазила четирилистна детелина. Изложбата ще бъде открита на 13 декември. 

В ДОМ-ПАМЕТНИК „ЙОРДАН ЙОВКОВ” АДРИАНА БУДЕВСКА СЕ

РОДНАТА КЪЩА НА АДРИАНА БУДЕВСКА В ДОБРИЧ ЩЕ БЪДЕ РЕСТАВРИРАНА ЗА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА САРА БЕРНАРСРЕЩНА С ИВАН ВАЗОВ

138 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АДРИАНА БУДЕВСКА

138 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АДРИАНА БУДЕВСКА

http://ndtnews.hopto.org/search.php?query=%C0%C4%D0%C8%C0%CD%C0+%C1%D3%C4%C5%C2%D1%CA%C0&type=all&mode=search
http://ndtnews.hopto.org/search.php?query=%C0%C4%D0%C8%C0%CD%C0+%C1%D3%C4%C5%C2%D1%CA%C0&type=all&mode=search