Адвокат по морско право: Няма никакви основания за арестуването на българските кораби и екипажите им

0
344

Няма никакви основания за арестуването или конвоирането българските кораби и екипажите им, защото като страни членки на ЕС, България и Румъния имат равен достъп до водите. Това заяви пред БНТ Димитър Димитров – адвокат по морско право.

“Опазването на морските биологични ресурси и рибарството попадат в изключителната компетентност в ЕС. С присъединяването на България и Румъния в Съюза ние сме казали образно: “предоставяме ти власт от наше име да управляваш нашите морски пространства”. От своя страна ЕС е определил със закони, че всички кораби на ЕС имат равен достъп до водите, съответно български кораби имат равен достъп до водите на Румъния”.

Двама български инспектори са били на борда на един от румънските гранични катери при задържането на рибарските кораби. Според техните констатации няма данни за незаконен улов на акула, каза още адвокатът.

“Нашите кораби са ловили калкан, той е бил на борда им, никой не се е притеснявал нито да го улови, да го декларира или да го остави на борда, за да бъде проверен от румънските служби. Казус с калкана не виждам, страната ни има квота за общо допустим улов и трите кораба са снабдени с разрешителни”.

До днес няма изпратено уведомление от румънската страна за задържането на корабите, макар че такова трябва да бъде направено веднага, коментира още той.

“Считам, че е грешка от страна на колегите от Румъния, надяваме се че днес държавата ни ще бъде уведомена. Тя следва да бъде незабавно уведомена в такива случаи, още повече, че това е съвместна проверка на двете агенции по рибарство на България и Румъния”, посочи адв. Димитров.

Последно Румъния арестува наш кораб за сходно нещо през 2011 г. Тогава властите там държаха плавателния съд една година, но сега адвокат Димитров очаква, че двете страни ще се споразумеят още тази седмица.

Конвенцията на ООН по морско право е използва като аргумент, че отделните държави могат сами да определят правилата в морските си пространства, коментира още Димитров.

“Има няколко вида морски пространства, но Конвенцията на ООН е действащ нормативен акт, който не противоречи на правото на ЕС и ключът тук е, че ние сме страни членки на ЕС и сме се съгласили Съюзът да управлява морските биологични ресурси от името на държавите членки”, заяви той.

“Ако не върнат корабите, животът ни ще бъде ад”: Един от задържаните в Румъния капитани очаква българските институции да помогнат

„От българските институции очакваме съдействие бързо да си върнем корабите“, каза Красимир Петров, капитан на един от задържаните в Румъния кораби пред Би Ти Ви.

„За семействата ни ще е много трудно, ние имаме много разходи. Къщите ни са заложени заради бизнеса. Ако не пуснат корабите ни, с които си изкарваме прехраната, за да плащаме разходи, кредити, наеми, осигуровки и т.н. Ще бъде някакъв ад“, обясни капитанът.

Три български риболовни кораба бяха задържани в четвъртък от румънските власти с мотива за незаконен улов на акули. Екипажите бяха освободени в събота вечерта, но румънските власти задържаха корабите на пристанището в Констанца.

Все още няма повдигнати обвинения, не е ясно и дали и каква санкция ще им бъде наложена.

Предстои и среща в Министерството на земеделието. На разговорите ще присъстват представители на всички засегнати страни по случая.

Министърът на земеделието Явор Гечев коментира, че рибарите са задържани не в териториалните води на Румъния, а в международни такива. По думите няма забрани по отношение на Европейския съюз.  https://trud.bg/