• Тя е приета да учи „Космическо инженерство” в Университет за космонавтика и авиация във Флорида

„България не е пълноправен член на Европейската космическа агенция и за да сбъдна мечтата си да стана космонавт, трябва да приема чуждо гражданство. Темата България да стане член на европейската космическа общност набира популярност, а космосът трябва да стане приоритет на страната ни. Космонавтиката е повод за национална гордост и трябва да е висша ценност за всяка държава“. Това каза Татяна Иванова, космически посланик на “Атлантическия клуб в България”, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

„Аз, както и всяко дете, имах интерес да наблюдавам звездите. Като малка обичах с приятелите ми да наблюдавам Персеидите. После кандидатствах за стипендия в тренировъчен лагер по модел на НАСА, спечелих я и през август 2018 година имах възможност да участвам в този лагер. Там правихме много експерименти, имахме тренажори и тренирахме по програма за астронавти.Тогава усетих, че искам да преследвам лудата мечта да стана космонавт”, разказа Иванова пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Космонавтите са перфектни не само физически, но и психически. За да станеш космонавт, трябва да имаш много добро образование, но има и други изисквания, които вече са базови като това да си гмуркач, парашутист, пилот.Трябва да си отборен играч, да си толерантен и адаптивен”, обясни тя.

Татяна разказа за други лагери, в които е участвала в САЩ, където е преминала през тренировки за оцеляване в Атлантическия океан в рамките на симулация за разбиване на хеликоптер в океана.

„Давиха ни, не виждахме нищо, в такава ситуация си под голям стрес и трябва да си много спокоен, защото реално имаш една глътка въздух, за да се спасиш. Работата в екип е на изключително ниво”, каза Иванова.

Татяна е приета да учи „Космическо инженерство” в Университет за космонавтика и авиация във Флорида и в момента тече кампания, с която да събере необходимите средства за обучението ѝ, което възлиза на 55 000 долара на година.

Какво е нужно, за да станеш космонавт? Ще имаме ли първата жена космонавт в България? Колко “дълъг” е пътят към космоса?
https://www.dnes.bg/

Вижте целия разговор във видеото.