ТАЛАНТЛИВАТА ТАТЯНА ИВАНОВА СПЕЧЕЛИ СТИПЕНДИЯ НА „ФУЛБРАЙТ“

0
1583

 

Талантливата възпитаничка на Езикова гимназия Татяна Иванова спечели стипендия на програмата за образователен обмен Fulbright от $5000. Тя е една от десетте избрани ученици в цяла България. „Една стъпка по-близо до звездите. Сега е ред на здрава подготовка и кандидатстване в университет“, написа Татяна в профила си в социалната мрежа.

Основната цел на програмата “Opportunity Funds – Bulgaria” е да помага на талантливи ученици в 11 клас, които имат високи академични постижения и лидерски изяви, но не разполагат с достатъчно финансови средства, да се подготвят за успешно за кандидатстване в акредитирани американски колежи и университети и започване на обучение в САЩ. Програмата позволява на широк кръг младежи да участват в международния образователен обмен и насърчава взаимното разбирателство и социално включване.

Стипендията покрива подготовка и регистрационни такси за явяване на тестовете iBT TOEFL, SAT, Subject Tests и изпращане на резултатите в акредитирани американски колежи и университети; таксите за кандидатстване за прием със стипендии в акредитирани колежи и университети в САЩ; местен транспорт и настаняване в общежитие в София за участие в работни семинари; такси за кандидатстване за студентска виза и записване в университет; двупосочен самолетен билет до висшето училище в САЩ и обратно; едномесечна стипендия за лични разходи в началото на учебната година в САЩ.

Изискванията, които комисията постави към кандидатите, е да са редовни ученици в 11 клас в средно образователно училище; да имат българско гражданство или официален статут на бежанец в България; да са участвали във виртуалната консултантска програма “Висше образование в САЩ”; да владеят свободно английски език; да имат отличен успех, награди и лидерски изяви.

Миналата година Татяна взе участие в Advanced Space Academy към Космическия лагер на NASA в Хънтсвил, Алабама – първият учебен космически лагер в света, а година преди това талантливото момиче бе в школата Space Camp Turkey в Измир, откъдето се завърна с медал за лидерство. НДТ