ЩАСТЛИВ КРАЙ ЗА СЕМЕЙСТВОТО НА 20-ГОДИШНИЯ БОЖИДАР В НАВЕЧЕРИЕТО НА КОЛЕДА, ВЪПРЕКИ СТРАШНАТА ДИАГНОЗА НА НАШИ ЛЕКАРИ

0
1507

 

В навечерието на един от най-светлите празници – Коледа, за едно семейство от Добрич той ще бъде най-щастливият от две години насам. 20-годишният Божидар Славов – момчето, на което преди две години наши лекари поставиха страшна диагноза – злокачествен тумор в синусите, вече е напълно здрав.  Щастливият край сложиха проф. Назъм Коркут и д-р Алпер Юздилек от клиниката Аджъбадем Маслак в Истанбул.

Само преди дни Божидар бе на контролен преглед в Турция. „Професорът му каза: „Перфектен си! Ще се видим след две години“, казва щастливата майка на младежа Веселина Славова.

„Прегледът бе на 28 ноември. Чудех се дали да споделя с приятелите си радостната новина. Но реших да я кажа, заради всички хора, които помогнаха и се интересуват как е синът ми.Така че, добри хора, отново Ви благодарим, че подадохте ръка на Божко, да му се сбъдне мечтата да е здрав и днес да бъде сред нас“, казва майката.

Кошмарът за семейството започва през август 2016 г., когато на Божидар е поставена диагноза „хемангиоперицитом на максиларния синус“. Това е тумор на синусите и е изключително рядко заболяване. Във Варна отказват да оперират момчето и насочват Славови към светилото в тази област – проф. Иван Ценев в УМБАЛ “Царица Йоана” в София. Професорът отсича, че туморът е злокачествен и прави операция. Туморът е отстранен, но се появява отново. След 3 месеца момчето е оперирано за втори път в същата софийска болница – операцията беше 4 часа, спомня си майката. Тъй като туморът е злокачествен, според медиците, трябва да бъде извършена лъчетерапия. Тук се намесва сестрата на Божидар – Гергана, която търси помощ от клиниката в Турция. Родителите решават процедурите да бъдат направени в Аджъбадем Маслак. Назначени са 30 процедури, но необходимите средства са непосилни за семейството.

Съучениците на Божидар, който вече е абитуриент във Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“ в Добрич, правят група във фейсбук „Да помогнем на Божидар. Ръка, която дава, не обеднява“ и отправят апел за помощ. Основните инициатори са четирима от най-верните приятели на Божидар – Наталия Лефтерова, Николета Миленова, Александър Марев и Момчил Колев. Подетата кампания се разраства и в нея се включват много добричлии, а след публикациите в столични медии – и хора от цялата страна. Един от дарителите е отец Сионий – игумен на Троянския манастир, който дари 1 100 лева, а след операцията на Божидар в Турция лично го покани да му гостува в манастира.

В крайна сметка са събрани 60 000 лева, като 40 000 от тях – от края на февруари до края на март 2017 година. Божидар вече е в клиниката в Истанбул, за да му бъде направена лъчетерапия. Професорът го преглежда и установява, че туморът – с големина 7.5 на 3.5 сантиметра, въобще не отстранен от българските лекари и си стои. И още – заболяването на Божидар не е  злокачествено, а доброкачествено. Тъй като младежът вече е пълнолетен, сам трябва да вземе решение дали да се подложи на операция. Той сам реши и каза „да”, разказва майка му.

Много скоро след това кошмарът за семейството приключва. Божидар е опериран успешно и не са нужни никакви последващи процедури. В продължение на седмица младежът и баща му, който го придружава в Турция, се в дома на българската изселничка Айтен. „Изключително сме благодарни на тази жена, защото тя сама предложи да ги приюти, грижеше се изцяло за тях през цялото време”, спомня си Веселина. След щастливата развръзка Божидар дарява 3 700 лева от набраните средства за неговото лечение на две деца и жена на 40 години.

Следва абитуриентски бал, кандидатстване. В момента Божидар Славов е студент във втори курс в специалност „Телекомуникации“ в Техническия университет в София. В столицата е и по-голямата му сестра Гергана, която работи като счетоводител. Първоначално след операцията момчето ходи на прегледи в Турция на всеки три месеца, след това – на година. Следващият преглед ще е чак след две години.

На Коледа се събираме всички – с децата, идват моите родители, сестра ми, техните деца, ставаме около 20 души. Спазваме всички традиции, разказва Веселина Славова и допълва, че тази Коледа ще е най-щастлива за всички. НДТ

Снимки: Личен архив

Семейната снимка е от Рупите