МОСКВА, 29 септември. / ТАСС /. Прес-секретарят на руския президент Дмитрий Песков не знае дали Федералната служба за сигурност е докладвала на държавния глава Владимир Путин за ареста на основателя и главен изпълнителен директор на Group-IB Иля Сачков. В същото време говорителят на Кремъл подчерта, че ФСБ ежедневно докладва на президента по съответните въпроси.

“Федералната служба за сигурност докладва ежедневно на държавния глава по основните си въпроси”, каза Песков в разговор с репортери в сряда.

На въпрос дали Путин знае за това задържане, прессекретарят отговори: “Не мога да кажа тук. Мога само да кажа, че ФСБ ежедневно докладва по съответните въпроси”.

Кремъл е запознат с информация за ареста на Иля Сачков, но няма подробности, заяви прессекретарят на президента. „Наистина, ние сме виждали тази информация в медиите, нямаме подробности“, каза Песков.

Таксите не са свързани с икономиката

Журналистите, в контекста на ареста на Сачков, споменаха и случая с основателя на инвестиционния фонд Баринг Восток Майкъл Калви. „В края на краищата няма връзка между случаите, които споменахте, определено няма връзка“, каза говорителят на Кремъл. „Това [арестът на Сачков] няма нищо общо с бизнес, инвестиционния климат у нас. Но те са свързани с предателство. ”

Песков заяви пред репортери, че изпращането на петиции за промяна на превантивната мярка до основателя на Group-IB, Иля Сачков, не е част от функционалността на Кремъл.

“Това не е наша функция”, каза той, отговаряйки на въпроса дали Кремъл планира да изпрати поръчителство или молба до разследващите органи за промяна на мярката за неотклонение за предприемача.

Прессекретарят на президента отбеляза, че “Кремъл просто няма право да обмисля нещо по този въпрос, Кремъл не установява или отменя мерки за задържане”.

Според Песков Кремъл не се страхува, че след ареста на Сачков други ИТ компании ще се страхуват да си сътрудничат с чуждестранни и руски държавни агенции. „Не, определено не“, отговори говорителят на Кремъл на въпрос на журналисти.  НДТ