ШАРАНЪТ НАЙ-ТЪРСЕНАТА РИБА В ДОБРИЧ

0
230

Ден преди Никулден рибните магазини в Добрич предлагат изобилие от продукти за трапезата. Въпреки че тази година цените са по-скъпи, добричлиите търсят най-много шаран, и то да е с едри люспи – според поверието, едрите люспи са на много пари, а големите кости – на здраве. Килограм пресен шаран струва от 8 до 12 лева, в зависимост от големината на парчето. С 2 лева пък е по-евтин шаранът на борсата в Добрич, установи проверка на НДТ. Големите риби от 3 кг нагоре са по 10 лева, докато в търговската мрежа на града са по 12 лева. Следващата по търсене риба, предвид наличието на едри люспи, е белият амур. На борсата цената му е 9.50 лв. за кг, в магазините – с 2-3 лева по-скъпо.

Сред най-евтините сладководни риби са таранката и толстолобът. Тяхната цена за килограм съответно е между 5 и 6 лева. Според търговците, това са най-търсените риби от възрастните хора. Тези пък, които ще са сами на празника, купуват по два котлета толстолоб – колкото да спазят традицията.

В морските общини се предлага основно черноморска риба. Чернокопът е между 6 и 8лв., паламудът – 10лв., а сафридът е 8 лева. Всички тези черноморски деликатеси в областния център Добрич са с по 2-3 лева по-скъпи. Най-скъпата риба продължава да е сьомгата – между 32 и 38 лева за килограм.

СВЕТИ НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ

6 декември е празник в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.

Първообразът е историческа личност – Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днес Турция).

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.