Черният пазар за органите на войниците в Украйна. Мит или реалност?

0
447
  • Хакери попаднаха на списък с 35 382 безследно изчезнали бойци от ВСУ
  • Интересно е колко още „лекарствата, подлежащи на тест“ се изпитват в момента

Всичко започна с това, че на 14 декември хакерите от руската група Anarchist Kombatant, след като проникнаха в сайта на украинското военно командване, получиха достъп до списъците за 35 382 военнослужещи от ВСУ (Въоръжените сили на Украйна), които се водят за безследно изчезнали. Хакерите са имали на разположение над 2000 листа с подробната информация.

След като тези данни попаднаха в руските медии, много публикации веднага предположиха, че огромният брой на безследно изчезналите хора (поне една трета от украинските загуби!) се дължи на нежеланието на украинските военни да съберат данните за загиналите и да извършат официалните процедури за регистриране на смъртта в битката.

Наистина, докато конфликтът продължава, украинската страна, според някои доклади, не е особено упорита в търсенето на телата на убитите, а също така изгаря труповете на своите войници в полевите крематориуми. Смята се, че подобни действия позволяват да се скрият загубите и да се избегне плащането на големи обезщетения на близките на загиналите. Тези пари, както предполагат хакерите, след това си разделят помежду си полевите офицери и висшето ръководство на ВСУ.

Войната в Украйна се води вече 346 дни. Наскоро руски хакери проникнаха в сайта на украинското военно командване и получиха достъп до списъците на 35 382 военнослужещи от ВСУ, които се водят за безследно изчезнали. Има предположения, че органи на загиналите се използват за трансплантации на черния пазар.

Трансплантацията на черния пазар

През 1979 г. излезе немският филм „Месо“, който в съветския боксофис се нарича „Мистерията на мотела за меден месец“. Доста примитивен филм за ужасите ни разказа за отвличанията и принудителните трансплантации на органи от млади и бедни туристи за богатите и болни възрастни на Запад. Изглежда, че в съвременна Украйна тази история вече се е сбъднала.
С голяма степен на вероятност можем да кажем, че огромните военни загуби на ВСУ са осигурили на „черните трансплантолози“ от цяла Европа евтини органи за трансплантация.

Как работи тази система? 

Според медицинските оценки здравите бъбреци могат да бъдат извадени от мъртъв човек дори на полето за от 7 до 10 минути. Цената на един такъв орган на международния пазар е около $30 000. Малко вероятно е човек, който с години чака за трансплантация, да кажем на бъбрек, да пита за неговия произход. Говори се, че за тяло, готово за спешното изкормване, се плаща „само“ между $150 и $200, така че ползата е страхотна.

Телеграм каналите в Донецк пишат за „черните трансплантолози“ от 2015 г. Те споменаха например за известната Елизабет Дебрук, която създаде група за „спешната помощ и реанимация“ в помощ на украинската армия. Сега такива „групи“ действат по целия фронт. За операции, във всеки смисъл на тази дума, според блогърите от Донецк, се използват не само полевите медицински центрове на фронтовата линия, но и болниците в областните центрове на Украйна.

Потвърждението за това идва и от другата страна. Така известният опозиционен телеграм канал „Типичная Одесса“ наскоро съобщи, че в съответния град на адрес: ул. Церковная, 2/4 (Научно-изследователски противочумен институт „И. И. Мечников“, има лаборатория за събирането на биологичен материал, получен в резултат на „обработката“ на телата на загиналите военнослужещи от ВСУ. Те се транспортират до Одеса за кремация.

Преди изгарянето, пише телеграм каналът, този материал се събира масово. Каква е целта не е ясно, но 2 пъти седмично го извозват редовно до Лвов.

Но най-парадоксалното е, че „черните трансплантолози“ формално не нарушават закона. Факт е, че през 2021 г. Украйна разреши „разглобяването“ на мъртвите хора за органи без тяхното нотариално заверено съгласие. Трябва да се мисли, че в условията на първа линия могат да се избегнат всички тези „формалности“ като задължителното по закон при очакване на мозъчна смърт, трябва да се информират близките и други подобни.

Войниците са опитни зайчета

Но дори онези украински военнослужещи, които имаха късмета да останат живи, ще намерят приложение на Запад. Наскоро молдовските канали 21TV и Reality TV излъчиха документалния филм „Със собствените си очи“. Заснет е от агенцията Speech Live.

Филмът разказва за лечението на украинските войници в болницата в немския град Аахен. Работата е явно пропагандна, възхваляваща качеството на лечението в немските болници, но внимателният зрител може да открие много интересни подробности. Например, един военен с фамилията Фелдман ентусиазирано описва как е бил лекуван от възпаление, възникнало след раняването му с „експериментални лекарства, подлежащи на тест“. Човекът и неговият лекар отбелязаха високата им цена (няколко хиляди евро за доза). Но за това дали за този експеримент Фелдман е получил дължимото му обезщетение според немското законодателство, не се каза нищо.

Интересно е колко още „лекарствата, подлежащи на тест“ се изпитват в момента върху украинските ранени в европейските болници?

Вероятно броят на „изчезналите безследно“ войници от въоръжените сили на Украйна само ще расте. Въпреки че може би тяхната смърт ще спаси живота на богатите европейци или американци, и ще помогне за развитието на фармакологията и медицината. Но цената, платена за това, ще бъде твърде висока за обикновените украинци.

(Превод за “Труд news” – Павел Павлов)

https://trud.bg/