ТАСС, 8 октомври. Цената на газа в Европа до края на търговията на лондонската фондова борса ICE в петък спадна до почти 1000 долара за 1000 кубически метра. м след седмицата надхвърли рекордните $ 1900 за 1000 кубически метра, според данните на търговския етаж.

Цената на фючърсите през ноември в центъра на TTF в Холандия в края на търговията се установи малко над 1000 долара за 1000 кубически метра. м.

Ден преди търговията затвори при $ 1,158 за 1000 кубически метра. м.

В сряда, 6 октомври, TTF постави нов исторически връх, когато цената на газа надхвърли 1 900 долара за 1 000 кубически метра, но след това започна бързо да намалява. До края на търговията индексът падна един и половина пъти.

Високата променливост на цените на европейския пазар на газ е свързана, наред с други неща, с ниската заетост на съоръженията за съхранение на газ преди настъпващата зима.

Газпром казва, че има достатъчно ресурси за доставка на тръбопровод за Европа

Ръководителят на “Роснефт” Игор Сечин преди това е поискал от руския президент Владимир Путин да позволи на компанията да изнася 10 милиарда кубически метра газ. м газ годишно под формата на споразумение за представителство с Газпром
Газпром понастоящем не взема предвид вероятността независимите производители да получат достъп до износ на газ от Русия по тръбопроводи и има свои собствени ресурси за пълнене на газопроводи, според доклад на инвестиционна компания Sova Capital след затворен уебинар на европейския газов пазар, организиран от Газпром.

“Газпром” казва, че разполага със собствени ресурси, за да запълни тръбопроводите си към Европа “, се казва в доклада.

По -рано ръководителят на Роснефт Игор Сечин се обърна към руския президент Владимир Путин с искане да позволи на компанията да изнася 10 милиарда кубически метра газ. метра газ годишно под формата на споразумение за представителство с Газпром и предлагане за изпълнение на подходящ пилотен проект за стабилизиране на ситуацията на европейския пазар на газ.

Представители на “Газпром” по време на уебинара заявиха, че холдингът в момента не обмисля вероятността Роснефт да получи достъп до износ на газ по тръбопровода, отбелязвайки, че “опитите на Роснефт да получи достъп до износ по газопровода продължават от около 5 години”,  пише Сова Капитал….