Хакерската група RaHDit („Злите руски хакери“) публикува на уебсайта Nemesis данните на хиляда служители на Главното разузнавателно управление (ГУР) на военното ведомство на Украйна. За това пише RT .

Според хакерите това е станало възможно поради недостатъци в мрежата на Централното управление на ГУР на остров Рибалски в Киев.

Хакерите добавиха, че са пуснали само първия материал от поредица публикации.

По-рано хакер от групата RaHDIt заяви , че украинският 72-ри център за информационни и психологически операции (ЦИПСО) е работил срещу Русия от няколко години.

Също така анонимен хакер съобщи , че украинската 83-та CIPSO е участвала в организирането на протести в Казахстан в началото на 2022 г.

*****

Хакер от групата RaHDIt, пожелал анонимност, каза за РИА Новости , че украинският военен 83-ти център за информационни и психологически операции (ЦИПСО, Одеса) е участвал в организирането на протести в Казахстан в началото на 2022 г.

По думите му в Украйна са създадени четири подобни центъра. В допълнение към Одеската 83-та, основната 72-ра, разположена в Бровари, Киевска област, 74-та в Лвов и 16-та в Житомирска област.

„До 24 февруари всички тези центрове работеха успешно. 83-ти център беше осветен и участваше в организирането на протести в Казахстан. Колко успешно или неуспешно е друг въпрос. Но фактът, че те са имали пръст в това, е доказателство “, каза хакерът.

По-рано президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза , че 26 души са получили реални условия след януарските събития, когато имаше опит за преврат.

Преди това главният прокурор на Казахстан Берик Асилов заяви , че 331 души са осъдени по делото за масовите протести през януари.