ФСБ предотврати атентат срещу ръководителя на групата компании Царград Константин Малофеев

0
228
  • Възнамерявали да взривят кола на предприемач, организатор на покушението е Денис Капустин, участник в атаката край Брянск

МОСКВА, 6 март. /ТАСС/. ФСБ предотврати покушение на украинските спецслужби срещу руския бизнесмен – милиардер, председател на борда на директорите на групата компании Царград Константин Малофеев. Това съобщиха за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността (ЦВВ) на ФСБ на Русия.

„ФСБ на Руската федерация предотврати организирано от украинските специални служби покушение срещу публична личност, председател на борда на директорите на групата компании Царград Константин Малофеев“, съобщи ЦСО.

Според ведомството организатор на престъплението е Денис Капустин, руски гражданин, роден през 1984 г., който живее в Украйна и действа под контрола на СБУ. Той е основател и един от ръководителите на Руското опълчение.

Отбелязва се, че терористичният акт е планиран да бъде извършен чрез взривяване на самоделно взривно устройство, закрепено под колата на Малофеев. Подобна схема за извършване на диверсия и терористичен акт са използвали агенти на украинските специални служби при подготовката на убийството  на руската журналистка Дария Дугина, отбелязват от спецслужбата.

CSO на ФСБ обясни, че през август 2022 г. диверсия и терористичен акт, организиран от Капустин, също е предотвратен с помощта на самоделно взривно устройство в нефтено и газово съоръжение във Волгоградска област. „Връзките на Капустин – привържениците на организираните от него дяснорадикални организации „Белият рекс“, „Реструкт“, „Тор Щайнер“ и „Карпатская сеч“, гражданите на Руската федерация Кейнер и Ушков бяха неутрализирани по време на въоръжена съпротива“, отбелязват от ФСБ.

Според руското разузнаване Капустин е бил организатор и пряк участник в атаката на 2 март 2023 г. от членове на “Руското опълчение” срещу села в Брянска област.

Департаментът подчерта, че „въпреки изявленията, направени онлайн“, че „не се бият с цивилни и не убиват невъоръжени хора“, терористите са убили двама цивилни и са ранили още двама, включително дете, и са участвали в грабежи. „Използвайки методите на нацистите по време на Великата отечествена война, бандитите ограбват местните жители, след което ги затварят в една от къщите, минират и подкопават цивилни съоръжения за поддържане на живота“, каза ФСБ.

По факта на покушението срещу живота на Малофеев срещу Капустин е образувано наказателно дело по чл. 205 („Терористичен акт“), 205.4 („Участие в дейностите на терористична организация“) и 222.1 („Незаконен трафик на взривни вещества“) от Наказателния кодекс на Руската федерация. По факта на престъпленията на „Руския доброволчески корпус“ в Брянска област Следственият комитет на Русия образува наказателно дело по част 2 на чл. 205, част 1 от чл. 222 и част 1 на чл. 222.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация.