Филателен кръжок стартира в град Добрич, по инициатива на Филателно дружество „Добруджа“, Областна пощенка станция гр. Добрич и Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“. Новосъздадената група от млади филателисти ще провежда сбирки два пъти месечно в сградата на Читалището.

Уроците ще бъдат безплатни, като за първите записали се ще се осигурят стартови пакети.

В план-програмата на дейността на кръжока са застъпени теми като „Същност, цел, значение и история на филателията“ и „Пощенски марки – начало, видове, тематика и сюжети“. Акцент е поставен и върху „Филателна книжнина –  списания, каталози, класьори и др.“, „Пощенски печати, мастила и др. Колекциониране“, „Практически указания за изработване на филателен експонат“ и др.

Официално, българската пощенска марка датира от 1879 година. Освен таксов знак за заплатена пощенска услуга, тя носи държавна принадлежност, достоверни исторически факти, художествена стойност, година на издаване и представлява визитна картичка на страната ни пред външния свят. Събирането и колекционирането на пощенски марки е приятно и перспективно занимание.  То разширява кръгозора, задълбочава знанията по история, география,запознава ни с културата на държавите по света.

Желаещите да участват в кръжока могат да го направят, като се свържат с г-н Димитър Чернев – председател на Филателно дружество „Добруджа“, на тел. 0898511335.

Димитър СТЕФАНОВ

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
 3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
 7. БЪЛГАРИТЕ
 8. РИБОЛОВ
 9. ГЮВЕЧ
 10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 11. България – Китай 中国保加利
 12. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

 

loading...