Скотланд Ярд в петък заяви, че въоръжените полицейски служители на Лондонския мост са застреляли мъж, носещ “фалшиво взривно устройство”, след като няколко души са били намушкани в района на моста, предават AFP и “Фокус”.

“Сега съм в състояние да потвърдя, че е става дума за терористичен инцидент”, каза в изявление помощник комисар Нийл Басу от столичната полиция.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при инцидента на Лондон Бридж по-рано днес в столицата на Великобритания. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Посолството на България в Лондон е във връзка с местните органи на реда. При необходимост, сънародниците ни могат да се свържат с посолството на следните телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400. Дежурни телефони в извънработно време: + 442075813144; + 442075849400

Столичната полиция съобщи, че е получила повикване в 13:58 часа (15:38 часа българско време) за намушкани хора в помещение в близост до моста.

“Задържан е мъж. Вярваме, че редица хора са ранени”, добавиха от полицията.

Премиерът Борис Джонсън заяви: „Аз съм постоянно информиран за хода на инцидента на Лондонския мост и искам да благодаря на полицията и на всички спешни служби за незабавния им отговор“. Министърът на вътрешните работи Прити Пател заяви, че е “много загрижена” за събитията.

По това време репортер на BBC от моста каза, че е видял сбиване между група мъже, чул е два изстрела и е видял човек, „проснат“ на земята.

 

Няколко души, ранени при атаката на Лондонския мост са в „сериозно“ състояние, заяви кметът на града Садик Хан.

“Потвърдено е, че редица хора са ранени, някои от тях сериозно”, каза Хан пред репортери. Един мъж, който е носел „фалшиво взривно устройство“, е застрелян на Лондонския мост от полицията.

http://epicenter.bg/