Новите лекарства, като Wegovy и Ozempic, могат да засилят ефектите на тези хормони. Но начинът, по който се храним, упражняваме и управляваме стреса, също играе голяма роля в това дали наддаваме или губим тегло.

Гладът и ситостта може да изглеждат като ясни усещания: Чувствате се гладни, когато не сте яли няколко часа и след това се чувствате сити, след като сте консумирали достатъчно. Но реалността е по-сложна. Зад кулисите съзвездие от хормони работи за регулиране на глада, ситостта и съхранението на мазнини по начини, които влияят върху телесното тегло и здравето.

“Системата за регулиране на енергията на организма е много сложна”, казва Каролин М. Аповиан, специалист по медицина на затлъстяването и съдиректор на Центъра за управление на теглото и уелнес в болницата Brigham and Women’s Hospital. Просто казано, взаимодействието между хормоните в червата и мозъка, особено в хипоталамуса, регулира глада и ситостта. “Тези хормони работят по синергичен или контрарегулаторен начин, за да ви предпазят от глад”, обяснява тя. “Основният ефект е да защитите мастните си депа и да поддържате телесното си тегло възможно най-стабилно.”

Всъщност, тази регулаторна система за глад и ситост има еволюционна основа и влияе върху метаболизма ви, зададената стойност на телесното тегло (вашата предразположеност да поддържате определено тегло) и други фактори, които са от решаващо значение за оцеляването.

Някои от тези хормони се влияят от генетични фактори, докато други се влияят от начина на живот, определени медицински състояния и / или промени в телесното тегло или състав. На този фон различни хормони влияят върху краткосрочното регулиране на приема на храна – главно за предотвратяване на преяждането при всяко хранене – докато други се фокусират върху дългосрочното регулиране за поддържане на нормални количества енергийни запаси в организма, обяснява Лорънс Ческин, гастроентеролог и професор по хранене и хранителни изследвания в Университетския колеж по обществено здраве “Джордж Мейсън” и съавтор на “Отслабване за цял живот”.

Експертите предупреждават да не се фокусираме изключително върху някой от тези хормони, защото те работят заедно като инструменти в оркестър.

Ето по-отблизо седем от основните играчи за регулиране на апетита:

Лептин: Биолозите смятаха, че мастната тъкан е инертна, но сега се счита за ендокринен орган, защото произвежда хормони, включително лептин. Мастните клетки в цялото тяло отделят лептин, за да сигнализират за ситост и да намалят апетита и консумацията на храна. “Откриването на лептин през 1994 г. започна бума на изследванията в тази област – преди това не осъзнавахме как мастните депа [в тялото] комуникират с мозъка”, казва Аповиан.

Въпреки това, хората, които са с наднормено тегло, са склонни да имат по-високи нива на лептин, защото имат по-големи телесни мазнини или защото телата им са резистентни към хормона. За разлика от това, ако намалите калориите и загубите телесни мазнини, нивата на лептин ще намалеят, отбелязва Аповиан. “Лептинът се опитва да предпази от глад и загуба на мастна маса – това е свързано с определената стойност на телесното тегло.”

Грелин: Често наричан “хормон на глада”, грелинът се произвежда от стомаха. “Нивата на грелин са високи точно преди хранене, след което падат след хранене”, казва Ческин.

Ако намалите калориите, за да се опитате да отслабнете, вашите базови нива на грелин ще се увеличат. “Това затруднява отслабването, защото гладът ви се стимулира повече от обикновено”, казва Марсио Грибелер, специалист по затлъстяване, ендокринолог и директор на Центъра за затлъстяване в Института по ендокринология и метаболизъм на клиниката в Кливланд. Проучване в брой от 2017 г. на списанието Obesity установи, че хората с по-високи изходни нива на грелин имат повече желание за храна, особено за храни с високо съдържание на мазнини или сладки храни и по-голямо наддаване на тегло за период от шест месеца.

Холецистокинин (CCK): Хормон на ситост, който се произвежда в червата, след като сте яли, CCK ви помага да се чувствате сити, отбелязва Аповиан. Той също така подобрява храносмилането, като забавя транзита на храна от стомаха, като по този начин повишава чувството за пълнота и увеличава освобождаването на течности и ензими от панкреаса, за да метаболизира мазнините, протеините и въглехидратите. И CCK може да повлияе на центровете на апетита в мозъка по начини, които намаляват апетита и последващия прием на храна, въпреки че този механизъм не е напълно изяснен.

Инсулин: Инсулинът се секретира от бета клетките в панкреаса след повишаване на кръвната глюкоза (захар) в кръвния поток. “Докато ядете въглехидрати, започвате да освобождавате повече инсулин, който връща повече глюкоза обратно в клетките за енергия”, казва Грибелер. Инсулинът също насърчава ситостта, казва Аповиан. Инсулиновата резистентност възниква, когато тялото игнорира или не реагира правилно на инсулина; това може да е свързано със затлъстяване, липса на физическа активност или консумиране на храни, богати на прости въглехидрати, добавя Грибелер.

Кортизол: Най-известен като хормон на стреса, тъй като се произвежда в по-големи количества, когато стресовата реакция на организма се задейства на висока предавка, кортизолът всъщност има много различни функции – включително регулиране на метаболизма. По-високите изходни нива на кортизол са свързани с инсулинова резистентност и по-голямо съхранение на мазнини, казва Грибелер. При хроничен стрес “приливът на кортизол е свързан с повишен апетит, особено за сладки, солени или мазни храни, и повишаване на нивата на кръвната захар и инсулина”, отбелязва Франсис Лий, семейна медицинска сестра, специализирана в медицината на затлъстяването в Медицинския център на университета RUSH в Чикаго. Всъщност проучване в брой от 2022 г. на списанието NeuroImage: Clinical установи, че повече кортизол предизвиква глад и намалява притока на кръв в мозъчните региони, които регулират приема на храна.

Глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1, за кратко): Освободен в червата след хранене, GLP-1 взаимодейства с рецепторите в мозъка, за да предизвика ситост. Той също така забавя храносмилането и движението на храната през стомашно-чревния тракт, “което ви кара да се чувствате сити за по-дълго време, така че сте склонни да ядете по-малко като цяло”, обяснява Грибелер.

Глюкозо-зависим инсулинотропен полипептид (GIP): Този хормон се произвежда от тънките черва след хранене и повишава нивата на инсулин, което стимулира производството на гликоген и мастни киселини, които инхибират разграждането на мазнините. GIP е сравнително ново дете в блока, така че все още има много въпроси без отговор за него.

Новите интервенции срещу затлъстяването

Едно от най-вълнуващите развития, свързани с хормоните на глада, е разработването на нови лекарства, които засилват ефектите на хормоните GLP-1 и GIP за лечение на затлъстяване и диабет, казва Грибелер.

Те включват лекарство, наречено семаглутид, което Администрацията по храните и лекарствата одобри през 2021 г. под марката Wegovy. Това е седмична инжекция за хора със затлъстяване или хора с наднормено тегло, които имат поне едно състояние, свързано с теглото (като високо кръвно налягане); през 2017 г. същото лекарство е одобрено като Ozempic, също като инжекция, за хора с диабет тип 2. През 2022 г. FDA одобри инжекционно лекарство, наречено тирзепатид (Mounjaro) за възрастни с диабет тип 2.

Тези лекарства се оказват променящи играта, намалявайки апетита на хората и регулирайки кръвната им захар, казва Ческин. Те също така помагат на хората с наднормено тегло или затлъстяване да загубят значителни количества тегло, но те са предназначени да се използват с промени в диетата и упражнения. “Не можете да разчитате единствено на лекарства – те не са цялото решение”, казва Грибелер.

Промените в начина на живот също трябва да бъдат част от картината, независимо дали приемате едно от тези лекарства или не.

Придържайте се към план за здравословно хранене

Това означава консумиране на минимално преработени храни и много пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци и постни протеини. С този подход “най-вероятно ще получите баланс на макронутриенти, така че ще се чувствате сити с подходящо ниво на калории”, казва Аповиан.

Имайте предвид: “Не става въпрос само за това колко ядете – но и колко бързо ядете, колко често на ден ядете и хранителните компоненти, които влияят върху поведението на хранене”, обяснява Ческин, който препоръчва да се ядат малки порции и закуски на тричасови интервали, за да се постигне по-голяма стабилност на тези хормони.

Получаване на достатъчно сън: Добрият сън е от съществено значение за регулирането на няколко хормона на глада. “Ако не спите добре, имате по-високи нива на кортизол и грелин и по-ниски нива на лептин”, казва Грибелер. Всъщност проучване в броя от март 2023 г. на списанието Obesity установи, че жените имат още по-изразено намаляване на хормона на ситостта лептин след нощ на лишаване от сън, отколкото мъжете, а хората, които са с наднормено тегло, имат по-голямо увеличение на грелина (хормона на глада) след загубата на сън.

Редовно упражняване: Изследванията установяват, че аеробните упражнения могат временно да потиснат глада, кръвните нива на грелин и да повишат нивата на GLP-1 при хората. А някои проучвания показват, че упражненията с по-висока интензивност имат още по-голям ефект при потискане на грелина при здрави хора. Упражнявайте се редовно и ще поставите тези хормонални промени на ваша страна – и ще помогнете на инсулина да работи по-добре в тялото ви, казва Лий.

Намиране на начини за управление на стреса: По принцип е невъзможно да се избегне стреса, но ако предприемете стъпки за управлението му, ще си направите голяма услуга, когато става въпрос за хормоните на глада и способността ви да регулирате апетита си.

Изследванията установяват, че докато острият стрес води до по-малко ядене, хроничният стрес причинява по-високи нива на кортизол, което може да доведе до ядене на повече, особено висококалорични вкусни храни.

За да облекчите стреса и да намалите нивата на кортизол, най-добре е редовно да се занимавате с дълбоко дишане или упражнения, казва Лий. Проучване в брой от 2022 г. на поведенческите науки установи, че просто правенето на 12-минутна сесия, включваща дихателна биофидбек (използвайки специфични дихателни умения за релаксация), води до значително намаляване на концентрациите на кортизол в слюнката.

https://www.nationalgeographic.com/