Добрич, 30 август /Юлияна Христова, БТА/
С авто и мотошествие „По стъпките на Хан Аспарух“ и редица други прояви в Добрич ще бъде отбелязана 40-годишнината от откриването на най-големия мемориален комплекс, посветен на създателя на Българската държава.
Пред паметника – един от символите на Добрич, ще бъде подредена изложба с фотокадри от строителството и откриването на архитектурно-скулптурния комплекс през 1981-а за 1300-годишнината от създаването на Българската държава, съобщават от националния мотоклуб „Кан Аспарух 681“, който в партньорство с Регионалния исторически музей организира тържествата на 5 септември.
Автори на мемориала са скулпторът Величко Минеков и архитект Иван Николов. Фигурата на хан Аспарух върху кон с меч в ръка се извисява на 24 метра. Вечен огън и тринадесет гранитни блока, които водят към монумента, символизират славната история на България. Паметникът е художествено осветен в цветовете на националното знаме.
В празничния ден рокерите ще направят почетна обиколка на града, а обществеността ще се поклони и ще положи цветя на паметника. Празникът ще продължи на скейтпарка с концерти на народната певица Илка Александрова, дамската рок група „Second to none“ и група „Епизод“.

loading...