АТАНАС ИЛИЕВ ДЕБЮТИРА КАТО ТИТУЛЯР ПРИ УСПЕХ НА АСКОЛИ

Българският национал Атанас Илиев записа първия си мач като титуляр за новия си отбор Асколи. Добричлията игра 54 минути, преди да отстъпи мястото си на Софиан Бидауи при победата на “кълвачите” с 3:1 в гостуването им на Алесандрия от междинния 5-и кръг в италианската Серия Б, информира sportal.bg. Родният нападател отправи два удара по посока на противниковата врата, с които не успя да се разпише. Това беше вторият му мач за “бианконерите” след неговия трансфер. През изминалия уикенд той игра цялото второ полувреме при загубата с 0:2 от Беневенто. Сега за тима се разписаха Федерико Диониси (11’), Ерик Ботегин (38’) и Микеле Колоколо (58’), а за противниковия отбор точен беше Симоне Паломби (68’).

С тази победа Асколи се изкачи на втората позиция в класирането с актив от 12 точки. Лидер е съставът на Пиза с 15. Алесандрия пък е на предпоследното 19-о място без нито една точка до момента.

СПОРТИСТ ПОВАЛИ ЧЕРНОЛОМЕЦ СЛЕД ДУЗПИ И ПРОДЪЛЖАВА ЗА КУПАТА

Отборът на Спортист (Генерал Тошево) победи Черноломец (Попово) с 8:7 след изпълнения на дузпи и се класира за следващия кръг на турнира за Купата на Аматьорската футболна лига. В редовното време съперниците си вкараха по два гола. Началните 20 минути бяха за гостите, а топката като по чудо не спря в мрежата на домакините. Това все пак се случи, но в 30-ата минута, когато съдията отсъди дузпа и Беадир Беадиров откри резултата. Секунди по-късно обаче Румен Николов отблизо изравни. Беадиров реализира и в средата на второто полувреме, когато финтира с тяло противник и насочи топката в мрежата. Футболистите на Спортист моментално реагираха и натиснаха. Два пропуска направи Росен Николов. Усилията дадоха резултат в 83-ата минута, когато Румен Николов изравни с глава. Той и Ивелин Кузманов пропуснаха по веднъж в оставащите минути. При дузпите всички изпълнители на Спортист бяха точни – Диян Иванов, Севдалин Стайков, Кристиян Георгиев, Румен Николов, Георги Атанасов и Ивелин Кузманов. Играчите на Черноломец също вкараха първите пет, но не и шестата дузпа.

ВРАТАР ВКАРА ДВА ПЪТИ ЗА ПОБЕДАТА НА УСТРЕМ (ДОНЧЕВО) В СИЛИСТРА

Устрем (Дончево) спечели с 3:1 в Силистра срещу Доростол и се класира за следващия кръг на турнира за купата на Аматьорската футболна лига. Звездата на мача бе резервният вратар на гостите Иван Ангелов, който вкара два гола. Домакините заложиха на някои юноши. Тимът от село Дончево владееше инициативата през цялото време. Той откри резултата четвърт час след началния съдийски сигнал с удар отдалеч на Ерсен Елмаз. След още толкова време равенството възстанови Халил Джевдет. Секунди преди почивката халфът на Устрем  Васко Боев контузи ръката си и напусна. Именно на неговото място влезе вратарят Иван Ангелов. Той донесе победата с головете си в 57-ата и 72-ата минута, информира sportal.bg.

В друг мач от турнира за Купата Светкавица се наложи с 2:0 в Търговище над Рилци (Добрич). Стана интересен двубой, а негов герой бе влезлият като резерва Даниел Димитров, реализирал и двете попадения за домакините. Той откри резултата още в началните секунди на втората част с удар отдалеч. Десетина минути преди края беше изведен очи в очи с вратаря на съперника и го преодоля – 2:0.

ЛЕВАНДОВСКИ ПОЛУЧИ “ЗЛАТНАТА ОБУВКА”

Голямата звезда на Байерн (Мюнхен) Роберт Левандовски получи своята “Златна обувка” за най-добър голмайстор във всички европейски шампионати за сезон 2020/21. През миналата кампания той отбеляза удивителните 41 гола в Бундеслигата и така стана едва вторият футболист от немския елит след Герд Мюлер (1970-а и 1972-а), който печели този приз. Полският национал също така подобри и постижението на легендарния нападател за най-много попадения в един сезон на немското първенство. “Бих искал да благодаря на семейството ми, съотборниците ми, треньорския щаб и на всички в Байерн. Не бих могъл да спечеля подобни отличия без тяхната подкрепа. В спорта, както и в живота, е ключово да има взаимни признателност, подкрепа и справедливост и също така да се опитваме да бъдем модел за пример за останалите. Точно затова посвещавам тази награда на всички хора, които бяха до мен всеки ден. Много съм щастлив от това, което постигнахме заедно като отбор. Много ви благодаря”, заяви Левандовски, който беше поздравен от клубните ръководители Херберт Хайнер, Оливер Кан и Хасан Салихамиджич.

Нападателят на Байерн наследява приза от Чиро Имобиле от Лацио, който го спечели през сезон 2019/20. Втори и трети в класацията останаха съответно Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Аржентинецът отбеляза 30 гола за Барселона, а португалецът вкара 29 попадения за Ювентус.

ТРИМА БЪЛГАРИ В ОСНОВНАТА СХЕМА НА SOFIA OPEN 2021

Трима български тенисисти получиха уникалната възможност да играят на силния турнир от категория ATP 250 Sofia Open 2021. Димитър Кузманов, Адриан Андреев и Александър Лазаров получиха “уайлд кард” за основната схема и ще участват в шестото издание на турнира в София от 26 септември до 3 октомври в “Арена Армеец”. Благодарение на привилегията България да има свой турнир от световния тур, талантливите български тенисисти се включват директно в надпреварата с част от най-големите звезди от световния тенис елит.

Втората ракета на България Димитър Кузманов се впуска за шести път с “уайлд кард” в приключението Sofia Open. 27-годишният пловдивчанин прави най-силния сезон в кариерата си, като достигна №228 в световната ранглиста. Мико игра квалификации на три от турнирите от Големия шлем, а през март достигна първия си финал на „Чалънджър” в Задар (Хърватия).

Адриан Андреев за четвърта поредна година ще играе в основната схема, след като през 2017 г., едва 15-годишен, участва в квалификациите в София. През 2018-а Андреев стана първият играч, роден през този век, който участва в основната схема на турнир от календара на ATP, благодарение на Българската федерация по тенис и организаторите на Sofia Open. В момента Адриан заема върховото в кариерата си място под №319 в ранглистата, като два пъти мина първи кръг на турнири от календара на АТР.

Александър Лазаров бе приятната изненада за българската публика през 2019 г., когато спечели квалификациите с победи над двама от фаворитите в пресявките, за да стигне до мач в основната схема срещу един от детските си идоли Фернандо Вердаско. Това ще е пета изява и за 23-годишния Лазаров на ATP турнира в София и общо трето участие в основната схема. През юли Алекс спечели титлата на турнир на ITF в Телави (Грузия) и достигна рекорден в кариерата си ранкниг от №461.

Още двама българи ще участва в надпреварата на сингъл, след като Александър Донски и Симон Антъни Иванов получиха “уайлд кард” за квалификациите.

Сред звездите на Sofia Open 2021 са миналогодишният шампион на българска земя Яник Синер, завоювал историческата си първа титла именно в София, първият шампион на Sofia Open Роберто Баутиста Агут, един от най-големите шоумени в съвременния тенис Гаел Монфис, носителят на пет титли от тура и ракета номер 1 на Австралия Алекс де Минор, както и шампионът на US Open от 2014 г. Марин Чилич.

ИНИЕСТА: ВИЖДАМ ЧАВИ КАТО ТРЕНЬОР НА БАРСА, БИХ СЕ ВЪРНАЛ В КЛУБА

Легендата на Барселона Андрес Иниеста призна, че вижда бившия си съотборник Чави като бъдещ треньор на каталунците. Запитан дали Чави е готов да поеме Барселона в някой бъдещ момент, Иниеста отговори: “Мисля, че да, аз го виждам на пейката на Барса. Най-вече защото той се подготвя и е способен на това. Има необходимата увереност, за да приеме това предизвикателство”.

В интервюто си за Goal.com халфът също така говори за възможността той самият да стане треньор и да се завърне в Барселона. “Има дни, в които си мислиш, че искаш да си треньор, а в други – не… Не знам, докато съм футболист, трудно ми е да си представя нещо. Вярно е, че трябва да го омбисля и да видя какви възможности имам. Това, което би ми харесало, и което мисля, че ще направя, е да получа треньорски лиценз. Трудно е да си правиш дългосрочни планове, защото не знаеш доколко ще можеш да правиш едно или друго нещо. Бих искал да остана свързан с футбола, защото това е моят живот. Винаги е бил и се надявам, че ще продължи да бъде, но под друга форма. Ясно е, че бих желал да се върна в Барса. Но не защото съм играл там или заради името ми, а за да съм полезен и способен да помогна на Барса в друга област. Това би ми харесало”, продължи той.

Иниеста обсъди и напускането на клуба от страна на друг свой бивш съотборник – Лионел Меси. “Мога само да се изкажа по темата, гледайки отстрани. Това, което е станало или не, го знаят единствено директно замесените хора. Както на много други, така и на мен ми е странно да гледам Лео с друга фланелка. Моето желание беше той да остане, това искаше и самият той, но понякога нещата се променят и всеки трябва да тръгне по своя път. Със сигурност тази ситуация не беше лесна за приемане. Единственото, което желая, е Барса да намери правилния път във всички отношения на футболно и институционално ниво. В момента това би ме направило най-щастлив”, добави настоящият футболист на японския Висел Кобе.

ИНТЕР ПОКАЗА ХАРАКТЕР И ОБЪРНА ФИОРЕНТИНА ЗА ЧЕТВЪРТАТА СИ ПОБЕДА

Италианският шампион Интер записа четвъртия си успех през сезона, след като спечели с 3:1 при гостуването си на Фиорентина от междинния пети кръг на Серия А. “Виолетовите” направиха силна първа част и поведоха чрез гол на Рикардо Сотил (23’), но след почивката “нерадзурите” заиграха значително по-добре и стигнаха до пълен обрат след попадения на Матео Дармиан (52’), Един Джеко (55’) и Иван Перишич (58’), като така си тръгнаха от “Артемио Франки” като победители. .

Симоне Индзаги направи четири промени в своя състав след победата с 6:1 над Болоня. Двамата халфбекове бяха Матео Дармиан и Перишич, а в средата на терена се появи Хакан Чалханоолу. В атака контузеният Хоакин Корея беше заменен от Джеко, който си партнираше с Лаутаро Мартинес. Домакините пък бяха подредени в 4-3-3 със Сотил, Гонсалес и Душан Влахович в нападение.

Още във втората минута домакините сътвориха сериозна опасност, когато Влахович изведе Гонсалес на чудесна позиция, но Самир Ханданович излезе и отрази удара на аржентинския национал, а секунди по-късно шут на Кристиано Бираги профуча покрай вратата. В 11-ата Влахович отправи удар, който Ханданович съумя да избие в корнер. Само минута по-късно вратарят отново трябваше да се намеси, този път при изстрел на Бираги. Натискът на домакините даде резултат в 23-ата минута. Тогава Гонсалес спечели въздушен двубой с Милан Шкриняр, напредна и пусна пас в наказателното поле, който беше засечен от Сотил за 1:0. В 30-ата Чалханоолу изпълни коварен пряк свободен удар, който беше избит от Бартломей Драговски в корнер. В 41-ата Сотил получи топката на отлична позиция, но предпочете да я подаде, вместо да стреля, и Ханданович я улови. Малко преди почивката Гонсалес и Чалханоолу се отчетоха с пропуски.

В 48-ата минута Влахович опита далечен удар, който се оказа неточен. В 52-ата Барела намери с пас непокрития в наказателното поле Дармиан, който изравни с прецизния си шут. В 55-ата Джеко донесе пълния обрат в мача, след като засече с глава центриране от корнер на Чалханоолу. В 65-ата минута Барела направи опасен пробив по десния фланг и подаде на Лаутаро, който обаче не успя да нацели топката достатъчно добре и разочарова с изпълнението си. В 68-ата именно аржентинецът стреля с глава при корнер, но го направи неточно. В 79-ата минута Гонсалес си изпусна нервите и първо си изкара жълт картон, а след това и червен за протест срещу съдията. В 87-ата “нерадзурите” организираха добра атака, която беше завършена от Перишич за крайното 3:1 в тяхна полза.

С тази победа Интер оглави класирането с актив от 13 точки, а отборът на Фиорентина е шести с 9 пункта.

МЕДВЕДЕВ ОГЛАВЯВА СХЕМАТА В МОСКВА

Шампионът от Откритото първенство на САЩ по тенис Даниил Медведев ще участва на турнира на ATP “Купа Кремъл”, който ще се проведе от 16 до 24 октомври в руската столица Москва. Освен Медведев за Русия ще играят още Андрей Рубльов, Аслан Карацев и Карен Хачанов. 25-годишният Медведев е спечелил 13 титли от ATP. На 13 септември тенисистът завоюва първа титла от Големия шлем, след като триумфира на Откритото първенство на САЩ.

Турнирът за “Купа Кремъл” се провежда от 1990 година в Москва. През 2019-а шампион стана Андрей Рубльов, а миналата година надпреварата не се състоя заради пандемията от коронавирус.