С много настроение, песни и танци, славейковци изпратиха абитуриентите на училището от Випуск’ 2019. На 15 май за тях удари последният звънец. Концертът в украсената с цветя и балони зала „Добрич“ се проведе под наслов „Крачка напред“ и събра прекрасните емоции на близки, преподаватели, съученици и приятели. Умиление, сълзи на радост и много усмивки предизвика празничната програма, подготвена от учениците от горен курс за техните пораснали приятели.

„В този тържествен ден, в навечерието на най-светлия български празник – Денят на славянската писменост и култура, за пореден път, но винаги с голямо вълнение, изпращаме нашите абитуриенти. Днес за всички е празник, празник на усмихнатите, красивите и умни млади хора, изпълнени с мечти и амбиции, сили, здраве и любов. Скъпи зрелостници, от утре училището ще бъде във вашите албуми и спомени, всеки от вас тръгва по собствен път, но вярвам, че никой няма да забрави времето, през което сме били тук заедно. Пътувайте по света, покорявайте върхове, осъществявайте своите мечти и нека животът ви бъде безкрайно красиво приключение. Ние се радваме, че бяхте част от нашия живот и ще ви чакаме да се завърнете успели и щастливи. На добър час, скъпи пораснали момичета и момчета!“ – каза директорът на СУ „П.Р. Славейков” Георги Георгиев.

Приветствие към абитуриентите поднесе и зам.-кметът по „Финанси и общинска собственост” в Община Добрич, г-жа Елка Димова. „Скъпи абитуриенти, интересното сега започва. От тук нататък ви чака целият свят, отворен за вас по начин, по който може би никога преди това не е бил. Чака ви един полет до близки и далечни места, един полет, от който ще се завърнете помъдрели, поумнели, изпълнени със знания, едни корифеи на науката, на езиците и технологиите. Моят призив към вас е този полет от време на време да включва едно завръщане тук, откъдето сте тръгнали, където вашите преподаватели и родители са вложили във вас частичка от сърцето и душата си” – каза в словото си г-жа Димова.

„Всеки от вас ще запомни ученическите си години с различни неща. Ние искаме да ви пожелаем всички прекрасни мечти и цялата мъдрост на училищните години да ви съпътстват и да направят пътуването ви занапред запомнящо се и вълнуващо. Следвайте ги, следвайте сърцата и мечтите си!“ – бяха думите на водещата Александра.

В концертът участваха талантливи славейковци от 9, 10 и 11 клас, които с желание и много ентусиазъм представиха своето виждане за живота в училище – от вълненията на първолаците до трепетите на първата любов и пъстрата въртележка на ученическите години. Идеята за филм, който се снима 12 години и дългоочакваният му финал, обединиха скечове и музикални изпълнения, поздравления и прекрасни пожелания за щастливо бъдеще.

С огромно вълнение абитуриентите отправиха думи на благодарност към своите учители и към класната си – г-жа Яна Ангелова, за придобитите знания, за всеотдайността и неизчерпаемото търпение. Млади, красиви и ентусиазирани, дванадесетокласниците споделиха своята признателност, приятелски чувства и надежда, че научените ценни уроци по човечност и доброта ще им помагат да бъдат успешни и в бъдеще.

„Не е важно, че времето отлетя с бързината на вятъра, не е важно, че звънецът мълчи и никога повече няма да чуем песента му заедно.  Дори не е важно, че ще са пусти и празни коридорите без смеха ни, колко ще е безлична стаята без присъствието ни и как ще липсваме на цялото училище, където зазидахме своята младежка наивност и посрещнахме зрелостта с отворени обятия. Важно е, че всеки миг на споделено щастие и скръб ще пулсира вечно в гърдите ни. Вечно е, че винаги ще помним хората, с които деляхме добрите и лошите моменти, с които израснахме заедно и не ще забравим усмивките при всяка наша среща, не ще загърбим сълзите при раздялата. Няма и не можем да забравим, защото най-прекрасни са нашите ученически години и не е важно, че отмина времето – то спряло е в нашите спомени и вечно ще напомня за ученическите ни години. В мислите си все натам ще се връщаме, хванати по детски за ръка” – заявиха със сълзи от радост и мъничко тъга абитуриентите.

Бурни аплодисменти прозвучаха след оригиналното есе на Деси, лично прочетено от нея. То завършва с думите: „С любов, вяра, воля и вдъхновение – с тези безсмъртни ценности е създаден този свят. И ние, като една съвсем малка, но не и незначителна част от него, ще продължим да създаваме. Деца на света, създаващи свят.“

„Пътят напред е онзи хоризонт, който пазиш в сърцето си…. крачка напред! Само една! Толкова е нужно днес… крачка напред   и поглед  в небето! Може би утре още една! И още една….“- бяха думите на водещият Живко в края на празника.

Тържеството завърши с хоро, символ на кръговрата на живота, който трябва да бъде живян ръка за ръка. Вълнуващият празник остави незабравими спомени в душите на всички, които са част от голямото единно семейство на славейковци. НДТ