Творческа и възрожденска е атмосферата в СУ „Петко Рачов Славейков“в Добрич – заради тържествата и инициативите, които се провеждат във връзка с предстоящия патронен празник на училището.

Готварска книга по рецепти на Дядо Славейков ще изготвят най-малките славейковци – децата от Подготвителната група, с помощта на своите родители. Малчуганите ще подредят и изложба с рисунки на тема „Моят роден град Добрич“.

Първокласниците ще поднесат цветя пред барелефа на Славейков. Амбициозни са инициативите на учениците от вторите класове. Те ще се състезават по правопис и краснопис, ще изготвят книжка с любими герои от приказките, а заедно с каките и батковците от 11 „а“ клас организират маратон на четенето. Посещения на Регионалния исторически музей и на РБ „Дора Габе“ са други мероприятия на второкласниците и третокласниците.

Децата от четвъртите класове вече подредиха изложба с проекти за живота и творчеството на П.Р.Славейков. Включиха се активно и в конкурса за илюстрация по негови произведения. Всички се вълнуваха по време на концерта, под наслов “Със Славейков в сърцата”. Учениците рецитираха едни от най-популярните стихове на Славейков, представиха се като герои от неговите басни,а участниците в драматизациите демонстрираха завидно актьорско майсторство.

Презентации на различни теми, свързани с живота, публицистичната дейност, творчеството и събираческата дейност на Дядо Славейков, конкурси, състезания и викторини готвят учениците от пети до дванадесети клас.

Финалът на Славейковите дни е тържественият концерт „Славейков в сърцата ни!“, посветен на патронния празник на училището, на 15 ноември, от 11.00 ч., в Концертна зала „Добрич“.НДТ

loading...