На 1 юли на площад „Тянанмън“ се проведе тържество по случай 100-годишнината от основаването на Китайската комунистическа партия (ККП). Генералният секретар на ЦК на ККП, председател на КНР и на Централната военна комисия Си Дзинпин произнесе важна реч.

Различни демократически партии, Федерацията на промишлеността и търговията и безпартийни отправиха съвместен поздравен адрес. Представители на Младежката комунистическа лига и Китайската организация на пионерите също имаха обща поздравителна реч. Около 70 000 души присъстваха на тържеството на площад „Тянанмън“.

Генералният секретар Си Дзинпин заяви в речта си, че страната е постигнала целта за всестранно изграждане на общество със средно ниво на благосъстояние.

Благодарение на неуморните усилия на цялата партия и народа, Китай вече е общество със средно ниво на благосъстояние и върви по пътя към всеобхватното изграждане на модерна социалистическа държава. Това е огромно постижение на китайската нация и Китайската комунистическа партия, подчерта Си Дзинпин.

По думите му, китайска нация е осъществила „огромен скок в своето израстване, замогване и превръщането си в могъща“, а процесът на нейното възраждане е необратим.

Китайският лидер посочи, че през изминалите 100 години ККП ръководи народа в неговите борби, жертви и изграждане, чиято основна цел е неговото велико възраждане. Благодарение на новодемократичната революция, ръководена от ККП, бяха създадени базови условия за развитие на обществото, социалистическата революция и изграждане формираха политическите предпоставки и институционални основи за развитието, а реформите, отварянето към света и социалистическата модернизация предоставиха нови гаранции и материални условия за бързия напредък. Социализмът с китайска специфика в новата епоха дава по-пълни системни гаранции, по-солидна материална основа и по-активна духовна сила, каза още Си Дзинпин.

През изминалите сто години от създаването си Китайската комунистическа партия успя да формира пионерски дух, ценности и ясен политически характер у своите членове, които ще продължи да предава и разпространява, заяви генералният секретар Си Дзинпин.

Той посочи, че придържането към истината и идеалите, следването на първоначалната цел, изпълнението на мисията, проявата на смелост, борбеност, преданост към партията и служба в името на хората представляват оригиналния дух на ККП и източник на нейната сила.

Предишните поколения китайски комунисти в лицето на Мао Дзъдун, Дън Сяопин, Дзян Дзъмин и Ху Дзинтао дадоха огромен принос за реализиране на националното възраждане и ще останат в историята на партията и държавата, заяви Си Дзинпин в речта си.

Китайският лидер отдаде почит към паметта и делото на всички хора, дали своя принос за успеха на социалистическата революция, изграждане и реформи, за укрепването и развитието на ККП и положили живота си в борбите за национална независимост.

От името на ЦК на ККП, Си Дзинпин отправи също поздрави към сънародниците от Хонконг, Макао и Тайван и благодарност на всички страни, подкрепяли китайската революция, изграждане и реформи.

Без Китайската комунистическа партия нов Китай не би бил възможен, както би било и невъзможно великото възраждане на китайската нация, заяви генералният секретар Си Дзинпин в речта си на днешното тържество на площад „Тянанмън“, посветено на стогодишнината от създаването на партията.

Историята и народът избраха ККП и нейната ръководна роля трябва да бъде поддържана и подкрепяна. Тази роля е ключова характеристика на социализма с китайската специфика и е най-голямото предимство на китайския управленски модел. Партията трябва да повишава способността си за управлението въз основа на научните методи, демокрацията и правото, каза още Си Дзинпин.

Той заяви, че страната е постигнала целта за всестранно изграждане на общество със средно ниво на благосъстояние. Благодарение на неуморните усилия на цялата партия и народа, Китай вече е общество със средно ниво на благосъстояние и върви по пътя към всеобхватното изграждане на модерна социалистическа държава. Това е огромно постижение на китайската нация и Китайската комунистическа партия, подчерта Си Дзинпин.

Китай трябва да продължи да работи за изграждането на силна армия със собствена специфика, която да бъде надеждна защита на суверенитета, сигурността и интересите на развитието, заяви генералният секретар Си Дзинпин.

Той изтъкна, че в историята си Китайската народноосвободителна армия е създала незаличими подвизи в името на партията и народа, винаги е била решителна опора за защита на държавата и поддържане на националното достойнство, както и могъща сила за поддържане на регионалния и световен мир.

Китайската комунистическа партия винаги е представлявала коренните интереси на обикновените хора и живее заедно с техните радости и грижи. Тя няма свои лични интереси и никога не е представлявала нечий групов интерес, каза още Си Дзинпин на днешната си реч.

Всякакви опити ККП и китайският народ да бъдат разделени и противопоставени са обречени на провал, изтъкна той, добавяйки, че партията на свой ред трябва да служи всеотдайно на хората и се вслушва в техните мнения и позиции ако иска да постигне напредък в каузата за придвижване на всестранно развитие на човека и общото забогатяване на народа.

Китай трябва да продължи да върви по пътя на мирното развитие, да насърчава установяването на международни отношения от нов тип и изграждането на общност на споделената съдба, заяви Си Дзинпин.

При изграждането на инициативата „Един пояс, един път“ Пекин ще се стреми към постигането на качествено развитие, създавайки по този начин нови възможности за напредъка на целия свят, изтъкна той.

Китай винаги е бил стожер на световния мир, допринасящ за глобалното развитие и защитник на международния ред, основан на правила. ККП ще продължи да се стреми към сътрудничество, избягване на конфронтация, откритост, взаимна изгода и печалба, не желае да участва в игри с нулев резултат и ще се противопоставя на хегемонизма и политиката на силата, каза още Си Дзинпин.

Китайският народ отстоява справедливостта и не се страхува от никого, заяви генералният секретар Си Дзинпин.

Китайците имат силно чувство на национална гордост и въпреки това в историята си те никога не са потискали или поробвали други страни и народи, няма да правят това и в бъдеще. Същевременно обаче, китайският народ никога повече няма да позволи на външни сили да го тормозят, потискат или поробват, добави той.

Куражът на ККП да извършва революция в собствените си редици е онова, което я отличава от всички други политически партии, заяви генералният секретар Си Дзинпин.

Трябва непрекъснато да насърчаваме чистотата и неподкупността, да се борим с корупцията и всички останали вредни явления, които застрашават партията, както и да продължим да популяризираме новия голям проект за изграждането на ККП в новата епоха, посочи Си Дзинпин.

Разрешаването на тайванския въпрос и реализиране на пълното обединение на родината са неизменна историческа мисия на ККП, заяви генералният секретар Си Дзинпин в речта си.

Категоричната решимост, воля и способност на китайския народ да защити суверенитета и териториалната цялост на страната си не бива да бъдат подценявани от никого, подчерта Си Дзинпин.

Членовете на ККП не трябва никога да забравят нейните първоначални цели и мисия, да поддържат идеалите ѝ и своята убеденост в тях, партийните членове трябва винаги да поддържат тесни връзки с обикновените хора, да живеят с техните радости и тревоги, да работят заедно с тях за реализирането на по-добър живот, заяви в заключение Си Дзинпин.

http://bulgarian.cri.cn

loading...