Черемушкинският районен съд осъди московчанинът Олег Кривяков на 2,5 години колония-селище за убийство на бездомни котки. Това съобщиха от пресслужбата на московските съдилища с обща юрисдикция в телеграм канала, писа сайтът rbc.ru

Олег Кривяков е признат за виновен за жестоко отношение към няколко животни с цел причиняване на болка (или) страдание), за хулиганство с използване на насилие срещу граждани или животни, за грубо нарушение на обществения ред, изразяващо се в явно неуважение към обществото. По време на процеса Кривяков беше под домашен арест.

През декември 2020 г. жителите на Черемушки започнаха да намират мъртви и осакатени котки по улиците, съобщи порталът Msk1.ru. Ветеринарите установиха, че животните са били стреляни с въздушно оръжие. Местна жителка, която беше свидетел по случая, отбеляза в разговор с портала, че тя и други жители на Черемушки за своя сметка и с помощта на фондация „Цял свят“ са се грижили за бездомни животни и са ги кастрирали.

Общо най-малко четири котки станаха жертви на Кривяков. Той стрелял по животни от прозореца на колата си.

Матвей Ценг, адвокат на сдружението „Зооправо“, каза, че Кривяков не отрича стрелбата по животни, обяснявайки това с „прочистване на околната среда от коронавирус и бяс“.