Подправката, известна в Русия като сминдух, подобрява липидния профил. Доказано е, че е особено ефективен при пациенти със захарен диабет тип 2. Изследването е публикувано в списание Phytotherapy Research. Това е международно фармакологично списание, което публикува статии по фармакология, токсикология и клинична употреба на билки и природни продукти. 

Сминдухът действа най-добре при диабет

Тази работа е изготвена от ирански учени от Университета по медицински науки в Исфахан. На Изток, за разлика от Запада, традицията на билколечението – лечение с лечебни растения – никога не е прекъсвана. Сега в тази област започва ренесанс, дори учените от западните медицински училища се интересуват все повече от тази област.

Сминдухът и преди е привличал учени по отношение на лечението на висок холестерол, има проучвания за това. Ирански учени ги събраха заедно, обобщиха ги и публикуваха така наречения мета-анализ.

Те оценяват ефектите от добавянето на сминдух върху липидните профили като триглицериди, общ холестерол, липопротеинов холестерол с ниска плътност (LDL или „лош холестерол“) и липопротеинов холестерол с висока плътност (HDL или „добър холестерол“).

В резултат на това се оказа, че добавките със сминдух намаляват триглицеридите, общия и лошия холестерол (LDL) и повишават добрия холестерол (HDL). Те направиха това най-ефективно при пациенти с диабет тип 2.

кавказка следа

Авторите заключават, че „сминдухът може да се счита за ефективно лечебно растение за понижаване на липидите“. Разбира се, те не твърдят, че това лечебно растение може да замени статините и казват, че са необходими допълнителни изследвания.

Но ако редовно използвате тази подправка в диетата си, това ще бъде само от полза. Особено хората с диабет. За съжаление, сминдухът не се отглежда в Русия и не е много популярен тук. Въпреки че мнозина са го опитвали, без дори да го осъзнават: той е част от хмел-сунели и някои други кавказки подправки. Факт е, че това бобово растение расте в Кавказ, както и в Източна Европа, Азербайджан, Армения, Турция, Ирак, Иран и Египет. А закупуването на семена от сминдух или добавки с него днес не е проблем.