Райони в България потъват с около 1 см/година, разкрива карта на движенията на земята през последните пет години, базирана на сателитна информация. Картата показва с милиметрова точност стабилни и нестабилни области, които са резултат от обработката на над 1500 радарни изображения, събрани от европейския спътник Copernicus Sentinel-1 през 2015-2019 г. и анализирани от Terrasigna, компания, специализирана в обработката на сателитни данни, съобщават оттам.

Черноморското крайбрежие, от Балчик до Кранево, е изследвано внимателно. Районът е предимно стабилен, но с няколко области със средна нестабилност, свличащи се с 3-7 мм годишно. Едно от изключенията е старата централна зона на курорта Балчик. Като се има предвид, че крайбрежният град е хълмист и терасиран откъм морето, около болницата и в квартал “Левски” има нестабилни зони. В тези региони инфраструктурата се премества до 1 см/годишно.

В южната част на Провадия има район, който се отличава с тежки нестабилности. „Районът е известен със своите минни дейности и това може да е причината, поради която нашата карта показва подчертан нюанс на червено, съответстващ на пропадане с повече от 2 см/година на някои места“, каза Флорин Шербан (Florin Șerban), генерален директор на Terrasigna .

Тези точни измервания на стабилността на земята се основават на сателитни данни, записани от космоса, от надморска височина над 600 км. Измерванията, направени от компанията Terrasigna, обхващат обща площ от приблизително 250 000 км2, обхващайки Румъния, части от България, Молдова и Украйна. Тези измервания могат да бъдат разширени, по искане на съответните институции или организации, за да обхванат цялата територия на България.

За улесняване на разчитането и тълкуването на картите са използвани градуирани цветни кодове, от червени маркиращи зони със значително потъване/утаяване, между 10 и 25 мм/година, през зелени маркиращи зони с вариация под 2 мм година, до синьо – маркиращи зони със значително повдигане/подуване, над 10 мм/година.

Тези точни измервания на стабилността на земята се основават на сателитни данни, записани от космоса, от надморска височина над 600 км. Измерванията, направени от компанията Terrasigna, обхващат обща площ от приблизително 250 000 км2, обхващайки Румъния, части от България, Молдова и Украйна. Тези измервания могат да бъдат разширени, по искане на съответните институции или организации, за да обхванат цялата територия на България, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

Снимка: Светослав ПЕТКОВ

 

loading...