Константийският епископ Яков е новият Доростолски митрополит, който беше избран с 11 гласа от Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия. Другият кандидат – Величкият епископ Сионий, получи един глас, имаше и една празна бюлетина. Каноничният избор на новия Доростолски митрополит беше обявен от патриарх Неофит в Синодалната палата, след като Негово светейшество и митрополитите от Светия синод гласуваха за един от двамата кандидати в синодалния параклис. Патриарх Неофит прогласи избирането на Константийския епископ Яков за нов член на Светия синод в качеството му на Доростолски митрополит.
Величкият епископ Сионий беше подкрепен с един глас от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Подадена беше и една празна бюлетина от Русенския митрополит Наум.
Константийският епископ Яков, със светското име Росен Стоичков Дончев, е роден на 7 март 1971 г. в София. След завършване на средното си образование през 1989 г. учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски”. През 1990 г. постъпва в Духовната академия. Преминавайки различни послушания, през 2007 г. с благословението на Пловдивския митрополит Николай постъпва в Баткунската света обител “Свети апостоли Петър и Павел” край село Паталеница, Пазарджишка духовна околия. От 2010 до 2012 г. е епархийски съветник на Пловдивската митрополия. През 2013 г. със заповед на Пловдивския митрополит е назначен за архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия. На 14 декември 2016 г. е наречен от Светия синод за Константийски епископ и на 20 декември, Игнажден, в катедралния храм на Пазарджик “Св. Богородица, е назначен за втори викарий на Пловдивския митрополит, на която длъжност е и до днес.

Част от Добричка област влиза В Доростолската митрополия. БТА/НДТ