Букурещ /БТА/
Румънското правителство одобри вчера задължителното представяне на зелен КОВИД сертификат за достъп до определени дейности в населените места, където заболеваемостта е между 3 и 6 на 1000 жители, съобщи Аджерпрес.
Съгласно решението при 14-дневна заболеваемост над 3 на 1000 жители и по-малка или равна на 6 на 1000 жители се налагат серия норми за здравна защита, позволяващи участие в определни дейности само на следните категории лица:
– ваксинирани срещу КОВИД-19, ако са минали поне 10 дни от завършване на имунизационната схема;
– лица, които представят отрицателен резултат от ПСР тест, направен преди не повече от 72 часа, или отрицателен резултат от бърз антигенен тест, направен преди не повече от 48 часа;
– лица, които са в периода между 15-тия и 180-тия ден от потвърждаването на коронавирусна инфекция.
Изискването за представяне на отрицателен резултат от ПСР или бърз антигенен тест не се прилага по отношение на деца до 6 години.
Използването на зеления КОВИД сертификат ще бъде задължително в населените места със заболеваемост между 3 и 6 на 1000 жители за достъп до различни дейности като посещения в ресторанти, барове и кафенета, участие в сватби, кръщенета и други частни събития, посещения на спортни или културни мероприятия, конференции, митинги и демонстрации и т.н.
Същевременно се предвиждат и ограничения за броя на участниците в събитията или за максималния капацитет, с който ще могат да работят съответните заведения или зали. Така ресторантите и кафенета ще могат да работят в часовия интервал 5.00-2.00 часа с до 50 процента от капацитет си, а баровете, клубовете и дискотеките – в същия часови интервал, но с до 30 процента от капацитета.
На частни събития като сватби, кръщенета и други, ще се допускат до 200 души на закрито, на конференции ще могат да се събират до 150 души на закрито, а в митинги и демонстрации ще може да участват до 100 души.