Новият Център за настаняване от семеен тип на хора с деменция в село Опанец набира потребители и медицински сестри, съобщават от Добричката община.
Общинският съвет вече даде съгласие да бъде осигурена издръжка за разкритата социална услуга в размер на близо 64 000 лева до края на годината от собствените приходи на общината. Центърът започва да действа в преустроена стара сграда, която е ремонтирана, оборудвана и обзаведена с ресурс от около 382 000 лева – подкрепа по проект “Красива България” и фонд “Социална закрила”, както и от бюджета на общината.
Центърът ще приеме до 15 възрастни с деменция или болест на Алцхаймер, които ще ползват здравни, социални и други услуги в среда, близка до семейната. От общината очакват документите на кандидатите, сред които и експертно решение на ТЕЛК, като пакетът може да бъде подаден и по електронната поща или в кметството на съответното населено място. До 24 септември общината ще приема и документи на кандидати за четирите места за медицински сестри в новия център. http://www.bta.bg