Липсата на дъжд поставя реколтата от пшеница в сериозен риск, алармираха фермери и арендатори от Добруджа. На места посевите са абсолютно пожълтели. Според земеделци, на големи места растенията вече са изсъхнали до корен.

Стопаните вече се опасяват от пълен провал на реколта 2020. Все още на този етап не говорят за разораване на пшеничните посеви, тъй като това не би могло да бъде решение на проблема.

Според специалистите, към момента се отчита най-ниската почвена влага, измерена за последните години. Липсата на сняг през зимата и силните пролетни ветрове допълнително усложняват ситуацията в Добруджа.

От Добруджанския земеделски институт са категорични, че българската селекция пшеница се държи значително по-прилично, отколкото вносните семена от чужбина.

Специалистите съветват стопаните да спрат да третират посевите с каквото и да е, за да не стресират допълнително житната култура.

Земеделците разчитат на адекватна помощ от държавата и се надяват субсидиите за текущата година да дойдат по-навреме. ЕС прие директива за увеличено авансово изплащане на субсидиите в размер  на 70%, което е изключително адекватно като помощ.

Освен на държавата, фермерите и арендаторите разчитат на Божията воля, защото ако до десетина дни не падне дъжд, ситуацията може да стане необратима. НДТ

loading...