• Шефът на “Екогласност” напуска с гръм, трясък и скандал съюза – и други се канят

БСП за България се разпада. Коалицията е пред катастрофа броени месеци преди поредните предсрочни парламентарни избори, алармираха пред Lupa.bg социалисти след снощен трус, предизвикан от една от най-важните фракции в съюза – “Екогласност”. Късно вечерта в сряда лидерът й и бивш депутат от червената група Емил Георгиев написа уж отворено писмо за действията на шефката на БСП Корнелия Нинова и началника на кабинета й Калоян Методиев, докато бе икономически министър по отношение на казуса с ръководството на КЗП. А след това го изтри.

Председателят на държавния орган Иван Френкев, назначен от нея, изригна по-рано с обвинения, че новото ръководство във ведомството (на служебния премиер Гълъб Донев – б.р.) е започнало чистка в Комисията, както и политически натиск. 

Георгиев обаче снощи разкри, че всъщност такива прийоми ползвал самият Френкев под давлението на тандема Нинова-Методиев, както и че когато негови сподвижници били уволнени от КЗП, “Позитано” 20 не казало и гък. Освен това твърди, че бившата вицепремиерка и любимият й политолог назначавали техни хора на позиции, които не изисквали конкурси.

Не е ясно защо агентът на бившата ДС под псевдонима “Станислав” реши да скрие писмото си, но будни бесепари успяха да го щракнат навреме. Любопитната подробност е, че Георгиев бе предлаган за шеф на КЗП, а в последния състав на НС влезе депутат тъкмо на мястото на Нинова. И предвиждат тотално разместване в коалицията не само заради “Екогласност”, която е дългогодишен партньор на Столетницата, но и заради АБВ.
Както Lupa.bg вече писа – партията на Георги Първанов и Румен Петков прави от няколко седмици остър завой към президента Румен Радев и към евентуална нова лява коалиция под марката “Прогрес”. 

От “БСП за България” са останали единствено Политически клуб “Тракия”, Съюз за Отечеството, Българска пролет и Движение за социален хуманизъм.

Отказаха се от съюз и Комунистическата партия, и Нова зора, и Движение на непартийните кандидати, и “Нормална държава” на Георги Кадиев.

АБВ пък е с двустранно споразумение, подписано с Нинова, но не е част от коалицията.

https://lupa.bg