• Служители на ДАНС са влезли на проверка в най-голямата ни търговска оръжейната фирма “Кинтекс”.

Това става по сигнал на уволнения от Нинова бивш директор на оръжейното дружество Александър Михайлов, срещу когото има три прокурорски преписки.

За акцията на ДАНС Михайлов пръв съобщи в профила си във Фейсбук, като посочи, че според него се „изземват документи и информация за плащанията на дружеството във валута”.

Странното е, че докато бе министър на икономиката, Нинова пусна три сигнала до ДАНС за проверка на “Кинтекс”, но агентите не реагираха. А правят акция по сигнал на този, когото ДАНС и прокуратурата проверяват години назад.

Михайлов заявява, че акцията на ДАНС се случва часове, след като в телевизионен ефир е разказал “схемата за източване на държавната фирма, която хората на Корнелия Нинова активираха в последните дни”. Твърди, че по нея, само от началото на седмицата са платени над 800 000 лева на офшорна фирма от Дубай – фалшив посредник.

“Аз бях уволнен преди 3 месеца, защото отказах да участвам в тези схеми. Вече няма човек, който да не е разбрал истината защо бях неудобен на Корнелия Нинова. Тя ще отговаря на въпросите оттук нататък. Знаете ли кое е най-жалкото обаче: никой няма да потърси съдебна отговорност от нея. Защото тя си назначи бушони в „Кинтекс“, които сега ще изгорят. Неудобните като мен тя се опитва да смаже с изфабрикувани дела и откровени клевети. Всички ние, данъкоплатците в България, платихме 800 000 лева на офшорка в Дубай и още 70 000 лева, за да води държавата дела срещу мен по разпореждане на Корнелия Нинова. Това е наследството от управлението на председателя на БСП”, пише Михайлов.

Преди дни обаче Корнелия Нинова разкри следното: „Още през февруари установихме, че директорът на „Кинтекс” Александър Михайлов е едновременно и търговски директор в частна фирма. ВМЗ-Сопот и председателят на Съвета на директорите също имат отношения към тази фирма. Двете търговски дружества имат договорка – „Кинтекс“ да представлява ВМЗ в Египет. И двете търговски дружества се отказват от договорката и прехвърлят отговорността на частната фирма”.

Затова докато Нинова бе министър държавното дружество “Кинтекс” внесе иск срещу бившия изпълнителен директор Александър Михайлов за причинени вреди за стойност 920 721,12 лв.

“През юни ръководството на Държавната консолидационна компания сезира прокуратурата за щети, причинени на “Кинтекс” от уволнения директор. Тогава новото ръководство на дружеството направи ревизия на всички договори, сключени от него. Установено беше, че без решение на Съвета на директорите и без разрешение от Държавната консолидационна компания, Михайлов е сключил договор и е изплатил сумата на посредник за услуга, за която фирмата вече е имала същия сключен договор”, се казваше в съобщението на икономическото министерство, ръководено от Корнелия Нинова.

Днешната акция на агентите на ДАНС в “Кинтекс” не е първата в това оръжейно дружество.

Припомняме, че на 28 март 2019 г. прокуратурата и ДАНС влязоха в “Кинтекс”, за да разследват необясними загуби за милиони от оръжейни сделки.

Темата коментира и тогавашният зам.-главен прокурор Иван Гешев, който обяви, че “ощетяването на държавата е продължило 2-3 години”.

(Александър Михайлов e бил изпълнителен директор на “Кинтекс” от юли 2017 г. до средата на октомври 2018 г. На 27 октомври 2021 г. той е върнат на поста от служебното правителство на Стефан Янев и икономическия министър Даниела Визиева. На 18 април 2022 г. вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че уволнява Михайлов, бел. ред.).

https://epicenter.bg