Радев се разгневи на ГЕРБ: Отнеха ни всичко

0
705

„Надявам се управляващите и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите някак си свикнахме през последните години да ни се отнемат всички неща, засягащи нашето достойно съществуване – и заплати, и пенсии и социални права, но вчера се посегна на последното – на надеждата”.

Така днес президентът Румен Радев коментира решението на Народното събрание да отхвърли неговото вето, наложено върху Закона за бюджета на НЗОК, с който се налага мораториум върху финансирането на иновативно лечение в България.

„Това е, което ме притеснява, и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден, на заседание на Министерски съвет в рамките на около час на масата не бяха извадени около 740 млн. лева. Хвърлиха се и изчезнаха по критерии и механизми, които са неясни“, каза Радев.

Държавният глава посочи, че това наистина са обществено значими проекти, основно пътища, „но едни фирми ще стават все по-богати, а други хора все по-бедни и по-болни”.

„Нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако партийните субсидии не бяха съизмерими, и дори повече, от тези 25 млн. лева, които не просто могат да спасяват, но дават и последната надежда на много хора”, категоричен беше президентът.

Президентът допълни, че според него са нарушени основни права в Конституцията и искрено вярва, че конституционните съдии ще постъпят по съвест, а не под натиск.

Румен Радев коментира и това, дали ще наложи вето върху антикорупционния закон.

„Някак си медийно това се преекспонира и излиза, че целият дебат около този закон е около назначаването. Изобщо не е в назначаването. Тук дебатът трябва да бъде за същността на този закон, за неговия дух. Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум”, заяви президентът.

„Инструментите, с които ще борим корупцията по този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупцията и в същото време може да бъде използван и като бухалка за разправа с неудобните”, посочи държавният глава. „Може да си отговорите сами на въпроса дали ще наложа вето”, добави Румен Радев.

Премиерът Бойко Борисов отвърна на острите критики на президента. Според Борисов мораториумът върху плащанията за нови лекарства е „румънския модел”.

„Аз съм готов веднага да преразгледам, ако трябва и след срещата с Радев, и мораториума за лекарствата. И ако е една трета от страните в ЕС, дадено лекарство се употребява, да го пуснем и ние на пазара. Майка ми, Бог да я прости, умря от рак. Ние със сестра ми си продадохме каквото имахме тогава, за да купуваме по 8 хил. долара молекула. Някакво свръх-ново лекарство. И на втората седмица жената си умря”, посочи Борисов. „Не искам да си играят със страховете на хората”.

Според премиера от БСП и ДПС „умират да свалят всичко и да се сринем – това им е целта и в руните те да се опитват отново да крадат”.

https://www.vesti.bg