По предложение на административния ръководител на Апелативната прокуратура във Варна, главният прокурор награди с отличие „Служебна благодарност“ прокурор Свилена Костова от Окръжната прокуратура в Добрич. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

Отличието на прокурор Костова е за проявен висок професионализъм като наблюдаващ прокурор по досъдебно производство по случая с изплувалите в морето край Шабла 150 пакета с близо 170 кг кокаин на 9 април миналата година и още 16 пакета с близо 18 кг кокаин в морето край залива „Болата“ и курорта Русалка на 16 април 2019 г. Контрабандата на високорисковия наркотик е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Пакети с кокаин, опаковани по същия начин като намерените по българското Северно Черноморие, изплуваха тогава и край Варна, а част от пратката бе намерена край румънските брегове.

Досъдебните производства по трите случая на трафик на кокаин под надзора на окръжните прокуратури във Варна и Добрич са били обединени и по тях е бил регистриран казус в Евроджъст. Наказателното производство е изпратено на компетентните румънски власти по повод международно разследване на трафик на високорискови наркотични вещества от идентичен вид и със сходна опаковка като  част от една и съща пратка, предназначена за румънския пазар.

Така е била разкрита организирана престъпна група, действала на територията на Испания, Бразилия, Сърбия, България и САЩ за трафик на 3 тона кокаин от Бразилия към Румъния. На съд са били предадени 17 лица от различни националности.

Пред целия колектив на Окръжната прокуратура в Добрич, вчера апелативният прокурор Владимир Чавдаров връчи отличието на прокурор Свилена Костова. НДТ

ВЕСТНИК “НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА” – 3.09.2020, ГОД. XXVIII, БР. 98 /3374/

 

 

loading...