ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР: 7 ЮНИ – СВ. ВАЛЕРИЯ И СВ. ТЕОДОТ

0
485
  • Днес почитаме св. свщмчк Теодот, еп. Анкирски, както и св. мчца Валерия.

Свети Теодот бил родом от град Анкира (днес Анкара, Турция) в малоазийската област Галатия и живял във втората половина на III и началото на IV век. Приел християнско кръщение и се стараел да живее според Христовия закон за любов към Бог и към ближните, т.е. към всички останали хора, пише БТА.

В големия град Теодот търгувал със зърно и в същото време имал пекарна. Добрият християнин от любов и състрадание към всички следвал съвета на Иисус Христос, Който е казал: “Не си събирайте съкровища на земята, където ги яде молец и ръжда, и където крадци подкопават и крадат; но събирайте си съкровища на небето…, защото, където е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви”. Затова използвал цялата печалба от работата си, за да подпомага изхранването на бедните. Теодот често посещавал също затворените по време на гоненията християни и ги хранел.

През 304 г. при гонението, разпоредено от император Диоклетиан, в Анкира били заловени няколко млади християнки, които били измъчвани, за да се отрекат от вярата си, и накрая били удавени в езерото край града. А за назидание на населението имало заповед да не се прибират и погребват по християнски телата на мъченици. През нощта обаче Теодот извадил телата на мъченичките от езерото и ги погребал. Това станало известно на властите и управителят на града разпоредил веднага да заловят и да разпитат Теодот. Той признал постъпката си и заклеймил гонението срещу мирните и добри граждани, които вярвали в Христос. Управителят, разгневен от думите на Теодот, заповядал да го измъчват и накрая да го обезглавят. Така само няколко дни след девойките и Теодот пострадал мъченически за вярата си в Иисус Христос.

Паметта му се почита на 7 юни, но също и на 18 май заедно с мъченичките – Текуса, Александрия, Клавдия, Фаина, Евфрасия, Матрона и Юлия.

Света Валерия е родена в град Кесария, Палестина,

когато все още се извършвали жертвоприношения. Светицата заедно с приятелките ѝ Мария и Кириакия решават да се отрекат от фалшивите идоли и да се опълчат срещу езическите ритуали, пише bg-patriarshia.bg.

Младите жени бягат от града и се отдават на строг пост и молитва към Бог, който да утвърди принципите на християнството. За отказа им да се кланят на идолите обаче разбрал управителят на града, който искал да ги принуди да се отрекат от Христос. Но Валерия, Мария и Кириакия отказали да се подчинят и били екзекутирани.

Днес имен ден празнуват всички с имената: Валери и Валерия.