24 септември е свързан с паметта на Света Текла – първата жена-мъченица за Христа. Тя била на 18 години, когато се запознала с християни и приела християнството, въпреки че била дъщеря на езичници и сгодена за езичника Фамир. Това станало в началото на първи век, а голямо въздействие върху девойката оказали проповедите на Свети ап. Павел и Варнава, които са Христови ученици. Когато майката започнала да критикува своята дъщеря, че твърде дълго време стои при християните, Света Текла признала, че и тя е приела Христовата вяра.

Нито увещанията и заплахите на майката, нито на годеника Фамир разубедили девойката да се откаже от новоприетата вяра. Девойката искала да остане непорочна и да служи на Христа. След като разбрал, че не може да откъсне своята годеница от християните, Фамир пуснал жалба до градоначалника против християнина Свети ап. Павел. Обвинението било, че Свети ап. Павел прелъстил с празни приказки годеницата на Фамир и тя вече не искала да му стане жена. Светият мъж бил заловен и хвърлен в тъмница. Като научила за това, Света Текла платила на стражата да я пуснат в килията на Светия мъж. Започнали да търсят изчезналата девойка, но никъде не могли да я открият. Накрая я намерили при Свети ап. Павел. Отвели я при градоначалника и започнали да я увещават да влезе в правия път. Младата Света Текла отказвала отново да се поклони на идолите, веднъж познала истинския Бог. Света Текла била подложена на нечовешки мъчения и накрая екзекутирана. Тя остава в историята на християнството като първата жена-мъченица, затова Светата Църква я нарекла “първомъченица”, а заради апостолската дейност е определена като “равноапостолна”. Едно от най-красивите българските имена празнува днес.
Вижте много любопитни подробности за хората, които се казват Владимир, Владимира, Владо, Владко, Владислав. Какво значи името Владислав?
1. Владислав е славянско име, което означава владеещ славата.
2. Мъжете с това име празнуват имен ден на 24 септември.
3. Всеки Владислав още от малък се отличава с изключителна чувствителност и големи мечти.
4. Тези мъже много обичат да четат и да мечтаят.
5. Мъжете с това име са грижовни към момичетата и проявяват дълбоко уважение към жените през целия си живот.
6. Владислав има силно развито чувство за красиво, което го прави отличен музикант или художник.
7. Мъжете с това име са много отговорни и са домошари по природа – обичат почивките у дома пред купоните. Още на следващия ден има нов празник!
Сергей празнува имен ден на 25 септември. На този ден църквата отдава почит на преподобния Сергей, светец-покровител на скитащите се. Името е с латински произход и означава “слуга”. На латински изглежда като: sergius